Τι πάθηση είχε.

Όλες οι εικόνες στα social media και στα άρθρα-αποχαιρετισμού του Μιχαήλ Γκορμπατσόφ έχουν ένα κοινό μεταξύ τους. Το κόκκινο σημάδι που είχε στο μέτωπο.

Μάλιστα όπως μας πληροφορεί η Washington Post, το σημάδι στο μέτωπο του πολιτικού αρχηγού υπήρξε αρκετές φορές αντικείμενο συζήτησης -το 1987.

Τι ήταν όμως αυτό το σημάδι, γνωστό και ως οι«κηλίδες κόκκινου κρασιού», λόγω του σκούρου κόκκινου χρώματός τους;

  • Διαβάστε επίσης: Μιχαήλ Γκορμπατσόφ: Το Τείχος γκρεμίστηκε, αλλά τα τείχη που χωρίζουν τους ανθρώπους είναι ακόμα εκεί

Η πάθηση του Γκορμπατσόφ

Όπως αναφέρει το μέσο πρόκειται για ένα εκ γενετής σημάδι αποτέλεσμα μιας πάθησης που ονομάζεται «naevus flammeus» (που στα λατινικά σημαίνει «φλεγόμενη θάλασσα»). Προκαλείται από μια δυσμορφία των αιμοφόρων αγγείων και συνήθως εμφανίζεται ως ένα επίπεδο κομμάτι κόκκινου δέρματος.

Αυτές οι κηλίδες κάνουν την εμφάνισή τους κατά κύριο λόγο στο πρόσωπο και τα χέρια και παραμένουν στο δέρμα καθ’ όλη την διάρκεια της ζωής του ατόμου, με πιθανότητες να εξασθενίσουν λίγο στην πορεία.

Παρ’ όλο που τα εν λόγω σημάδια δεν χρήζουν ιατρικής επέμβασης, πολλοί επιλέγουν να τα αφαιρέσουν για αισθητικούς λόγους. Υπάρχουν διάφορες διαθέσιμες τεχνικές, όπως το λέιζερ ή ακόμα και τα τατουάζ.

Τα συγκεκριμένα σημάδια δεν είναι συνήθως ανησυχητικά, αλλά σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσουν στο σύνδρομο Sturge-Weber, που μπορεί να προκαλέσει διάφορες διαταραχές, ακόμα και γλαύκωμα.