Εκτακτη συνάντηση των ηγετών της G7, της ΕΕ και δυτικών δυνάμεων συνεδριάζουν στο Μπαλί, με πρωτοβουλία του Τζο Μπάιντεν, μετά τη ρίψη πυραύλου «ρωσικής κατασκευής» στην Πολωνία.

Οι ηγέτες των μεγάλων δυνάμεων της G7 συναντώνται σήμερα εκτάκτως στο Μπαλί της Ινδονησίας μετά τη ρίψη πυραύλου «ρωσικής κατασκευής» στην Πολωνία που είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο άνθρωποι, διαπίστωσαν απεσταλμένοι του Γαλλικού Πρακτορείου.

Κεκλεισμένων των θυρών

Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των ΗΠΑ, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Βρετανίας, της Ιταλίας, του Καναδά και της Ιαπωνίας άρχισαν να συνεδριάζουν λίγο πριν από τις 03:00 (ώρα Ελλάδας), ενώ παρόντες είναι επίσης οι ηγέτες της Ισπανίας, της Ολλανδίας και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Δείτε ακόμα – Ντούντα: Δεν έχουμε ακόμη «αδιάσειστες αποδείξεις» για το ποιος εκτόξευσε τον πύραυλο

Δεν εκφράστηκαν προσερχόμενοι στη συνεδρίαση αυτή, που βρίσκεται σε εξέλιξη κεκλεισμένων των θυρών.

Το πρακτορείο ειδήσεων Reuters σημειώνει ότι η έκτακτη συνάντηση αυτή οργανώθηκε με πρωτοβουλία του Τζο Μπάιντεν (φωτογραφία, επάνω, από Kevin Lamarque/Reuters).

Oλα τα κράτη που συμμετέχουν, πλην Ιαπωνίας, είναι μέλη του NATO, όπως η Πολωνία.

Κανένα σχόλιο από Μπάιντεν

Εάν κριθεί ότι η Μόσχα ευθύνεται για το πυραυλικό πλήγμα, ενδέχεται να ενεργοποιηθεί το Aρθρο 5 της ιδρυτικής συνθήκης του Οργανισμού του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού, δυνάμει του οποίου επίθεση εναντίον οποιουδήποτε κράτους-μέλους εκλαμβάνεται ως επίθεση εναντίον όλων, και ν’ αρχίσουν διαβουλεύσεις για πιθανή στρατιωτική αντίδραση.

Ερωτηθείς από δημοσιογράφους αν θέλει να μοιραστεί τι γνωρίζει για το χθεσινό συμβάν στην Πολωνία πριν αρχίσουν οι συνομιλίες, ο κ. Μπάιντεν απάντησε μονολεκτικά «όχι». Oταν ερωτήθηκε εάν ευθύνεται η Ρωσία, δεν απάντησε.

Δεν είναι σαφές πόσο θα κρατήσει η συνεδρίαση ή εάν θα γίνουν δηλώσεις στον Τύπο κατόπιν.

Πηγή: ΑΠΕ