Αυστηρό μήνυμα προς τους διακινητές ότι δεν θα αποφασίζουν εκείνοι ποιοι θα έρχονται και ποιοι θα φεύγουν από τη χώρα.

«Η παράνομη διακίνηση μεταναστών είναι big business, (τεράστια επιχείρηση), και το γεγονός ότι προστατεύουμε τα σύνορά μας έχει οδηγήσει σε απώλεια πολλών εκατομμυρίων ευρώ».

Αυτό τόνισε μεταξύ άλλων ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης μιλώντας κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής Μετανάστευσης, Προσφύγων και Εκτοπισμένων Πληθυσμών της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην αίθουσα Γερουσίας του Κοινοβουλίου, υπό την προεδρία του Έλληνα βουλευτή, Θεόδωρου Ρουσόπουλου.

  • Διαβάστε επίσης: ΔΕΘ: Το πρόγραμμα REACTION για την επιτήρηση των συνόρων παρουσίασε ο Μηταράκης

«Η Ελλάδα και η Ευρώπη αποτελούν ασφαλές καταφύγιο»

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Βουλής, κατά την έναρξη της συνεδρίασης ο πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας υπογράμμισε: «Οι πόλεμοι το 2022 και οι απειλητικές συμπεριφορές, πέρα από οποιαδήποτε άλλη απαξία, αποτελούν τεράστιο αναχρονισμό, ο οποίος εμποδίζει την ανθρωπότητα και την καθυστερεί από το να σκύψει και να λύσει τα πραγματικά της προβλήματα, που δεν είναι η επέκταση των συνόρων, αλλά η προστασία του περιβάλλοντος και η προστασία της ανθρώπινης ζωής».

Ο κ. Τασούλας υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα έχει υψηλά εχέγγυα, που καλύπτουν όλες τις διαστάσεις της μεταναστευτικής της πολιτικής, την προστασία των εξωτερικών της συνόρων, που είναι ταυτόχρονα και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την υποδοχή και εξέταση αιτημάτων διεθνούς προστασίας και την επιστροφή υπηκόων τρίτων χωρών που δεν δικαιούνται προστασίας».

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, η επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, Ντόρα Μπακογιάννη, στο χαιρετισμό που απηύθυνε, μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «η Ελλάδα και η Ευρώπη αποτελούν ασφαλές καταφύγιο για πολλά χρόνια τώρα».

Τόνισε παράλληλα ότι «θα εξακολουθήσουμε να διασφαλίζουμε τα σύνορά μας, να μην ανεχόμαστε την εργαλειοποίηση των προσφύγων» κι επισήμανε πως «η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ισπανία, έχουν επωμιστεί μεγάλο βάρος, δυσανάλογα με τους πρόσφυγες που φθάνουν στην Ευρώπη»….