Η δημογραφική αύξηση δημιουργεί μεγάλες προκλήσεις για τις πιο φτωχές χώρες

Tα 8 δισεκατομμύρια ξεπέρασε ο παγκόσμιος πληθυσμός, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, ο οποίος κάνει λόγο για ένα «σημαντικό ορόσημο στην ανθρώπινη ανάπτυξη» και μια υπενθύμιση «της κοινής μας ευθύνης να φροντίζουμε τον πλανήτη μας».

Για τον ΟΗΕ «αυτή η άνευ προηγουμένου ανάπτυξη», όταν το 1950 στον πλανήτη υπήρχαν 2,5 δισεκατομμύρια άνθρωπο, είναι απόρροια «μιας προοδευτικής αύξησης του προσδόκιμου ζωής χάρη στις προόδους που έχουν επιτευχθεί στους τομείς της δημόσιας υγείας, της διατροφής, της προσωπικής υγιεινής και της ιατρικής».

  • Διαβάστε επίσης: Πόσοι άνθρωποι έχουν ζήσει μέχρι σήμερα στη Γη;

Ωστόσο, η δημογραφική αύξηση δημιουργεί και μεγάλες προκλήσεις για τις πιο φτωχές χώρες, όπου παρατηρείται και η μεγαλύτερη αύξηση του πληθυσμού.

Χρειάστηκαν μόνο 12 χρόνια για να αυξηθεί ο πληθυσμός από τα 7 στα 8 δισεκατομμύρια, ενώ ένδειξη της δημογραφικής επιβράδυνσης είναι ότι θα χρειαστούν περίπου 15 χρόνια για να φτάσει ο πληθυσμός τα 9 δισεκατομμύρια το 2037. Ο ΟΗΕ προβλέπει ότι ο πληθυσμός θα φτάσει τα 10,4 δισεκατομμύρια τη δεκαετία του 2080, προτού σταθεροποιηθεί ως το τέλος του αιώνα.

Οι συμπεριφορές επιβαρύνουν περισσότερο από τους αριθμούς

Η εκτίμηση ότι το όριο των 8 δισεκατομμυρίων έγινε την ώρα που διεξάγεται η διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα (COP27), όπου καθίσταται για μία ακόμη φορά ξεκάθαρη η αδυναμία των πιο πλούσιων χωρών, που ευθύνονται κυρίως για την υπερθέρμανση του πλανήτη και την κλιματική αλλαγή, και των φτωχών χωρών, που υφίστανται κυρίως τις επιπτώσεις και ζητούν βοήθεια για να αντεπεξέλθουν, να συμφωνήσουν για να μειωθούν σημαντικά οι εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου.

Όμως, όπως υπενθυμίζει ο ΟΗΕ, «αν και το δημογραφικό επιδεινώνει τις επιπτώσεις της οικονομικής ανάπτυξης στο περιβάλλον, οι χώρες όπου η κατανάλωση φυσικών πόρων και οι εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου είναι μεγαλύτερες ανά κάτοικο είναι γενικά αυτές όπου το εισόδημα ανά κάτοικο είναι πιο υψηλό και όχι αυτές στις οποίες παρατηρείται γρήγορη αύξηση του πληθυσμού».

«Ο αντίκτυπός μας στον πλανήτη καθορίζεται περισσότερο από τη συμπεριφορά μας παρά από τον αριθμό μας», εξήγησε η…