Ο Γερμανός καγκελάριος «δεν έχει να πει τίποτα με την Τουρκία» λέει ο Ρόναλντ Μαϊνάρδους

«Αυτό που έχει ουσία είναι το δρομολόγιο γιατί από την Ελλάδα, ο Όλαφ Σολτς θα γυρίσει κατευθείαν στην Γερμανία, στο Βερολίνο. Συνήθως οι Γερμανοί πολιτικοί ηγέτες από την Αθήνα συνεχίζουν το ταξίδι για την Τουρκία».

Το παραπάνω επισήμανε ο πολιτικός αναλυτής, κύριος ερευνητής και επικεφαλής του προγράμματος Μεσογείου του ΕΛΙΑΜΕΠ, ο Ρόναλντ Μαϊνάρδους μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα.

  • Διαβάστε επίσης: Όλαφ Σολτς: Μοναδική η Ακρόπολη, δεν μοιάζει με κανέναν άλλο τόπο Δημοκρατίας

«Δεν έχει να πει τίποτα με την Τουρκία»

«Δεν γίνεται αυτό και ο λόγος είναι ότι δεν έχει να πει τίποτα στην Τουρκία. Παλιά είχαμε τις προσπάθειες διαμεσολάβησης της Γερμανίας στα ελληνοτουρκικά. Δεν τίθεται τέτοιο θέμα τώρα. Η σχέση της Γερμανίας κυρίως με τον κ. Ερντογάν δεν είναι καθόλου καλή, δεν έχει βρει το επίπεδο που είχε παλιά η Μέρκελ» προσέθεσε ο κ. Μαϊνάρδους, εκφράζοντας την άποψη ότι υπεύθυνη είναι η Τουρκία.

«Δηλαδή, η Τουρκία κάνει το κάθε τι να πληγώνει, να προσβάλλει τη Δύση, όχι μόνο την Ελλάδα -που βέβαια είναι εκτός συνόρων αυτά που γίνονται στα ελληνοτουρκικά εκ μέρους της Τουρκίας- αλλά η όλη στάση της Τουρκίας απέναντι στη Δύση, στο μεγάλο θέμα του πολέμου με την Ουκρανία, δεν το βλέπουν με πολύ καλό μάτι στη Δυτική Ευρώπη και στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ίδιο μπορούμε να πούμε και με τον κ. Μπάιντεν» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ξεκάθαρη η θέση των Γερμανών

Ερωτηθείς αν θα αναμένεται κάποια δήλωση του κ. Σολτς σε σχέση με την προκλητική ρητορική της Τουρκίας, ο κ. Μαϊνάρδους επισήμανε καταρχήν ότι υπάρχει μια μεταστροφή της γερμανικής στάσης στα ελληνοτουρκικά που επηρεάζει και την ποιότητα της ελληνογερμανικής σχέσης.

«Και ποσοτικά και ποιοτικά το κλίμα έχει αλλάξει η γερμανική κυβέρνηση, έχουν γίνει διάφορες δηλώσεις και αυτές οι δηλώσεις είναι πιο σαφείς απ’ ό,τι ήταν παλιά. Παλιά η κυρία Μέρκελ έλεγε αυτά που έλεγε και η Ευρωπαϊκή Ένωση και ήταν γενικής φύσης. Ήταν σημαντικές δηλώσεις αλλά γενικής φύσης. Τώρα η γερμανική πρεσβεία και η κυβέρνηση έχει τοποθετηθεί και στο θέμα των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου και στο θέμα της κυριαρχίας που η θέση είναι ξεκάθαρη υπέρ της ελληνικής…