Όπως ανέφερε ο καθηγητής “ο ΠΟΥ δημοσίευσε γύρω στα 1.000 περιστατικά οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά παγκοσμίως από τα οποία πάνω από 25% είναι στη Μεγάλη Βρετανία

«Στη Βρετανία βρήκαμε συσχέτιση των κρουσμάτων οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά, με έναν άλλου τύπου αδενοϊό τον AAV2 και κάποια περιστατικά που έχουν να κάνουν με έναν τύπο των ιών του έρπητος» τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤ  ο Τάσος Γραμματικόπουλος παιδοηπατολόγος, επίκουρος καθηγητής στο Kings College στην Βρετανία.

Ο κ. Γραμματικόπουλος, συνέστησε διερεύνηση ύπαρξης του συγκεκριμένου αδενοϊού AAV2 στα δύο νέα περιστατικά παιδιών, που εντοπίστηκαν στο διάστημα των τελευταίων είκοσι ημερών στη χώρα μας και τα οποία πληρούν τα κριτήρια του «πιθανού κρούσματος» οξείας ηπατίτιδας άγνωστης αιτιολογίας, σύμφωνα με τον ορισμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

  • Διαβάστε επίσης: ΕΟΔΥ: Ανακοίνωσε δύο νέα περιστατικά ηπατίτιδας σε παιδιά μέσα σε 20 ημέρες

Γι΄αυτά τα δύο περιστατικά ο καθηγητής σημείωσε πως «πρέπει να διαπιστώσουμε εάν αυτά τα παιδιά έχουν μια οξεία ηπατίτιδα ή μια πιο σοβαρή ηπατική βλάβη (οξεία ηπατική ανεπάρκεια), που χρειάζεται αντιμετώπιση με πιο επιθετική αγωγή».

Αυξημένα τα κρούσματα σε παιδιά κάτω των 5 ετών

Όπως ανέφερε ο καθηγητής “ο ΠΟΥ δημοσίευσε γύρω στα 1.000 περιστατικά οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά παγκοσμίως από τα οποία πάνω από 25% είναι στη Μεγάλη Βρετανία. Τα νούμερα είναι ιδιαίτερα αυξημένα στα πολύ μικρά παιδιά κάτω των πέντε ετών ενημέρωσε και σημείωσε πως σε πολύ μικρό ποσοστό αυτών των παιδιών γύρω στο 5% χρειάστηκε να κάνει μεταμόσχευση ήπατος και ακόμη λιγότερο είναι το ποσοστό των θανάτων, γύρω στο 2% των σοβαρών περιστατικών, το οποίο δεν είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό εάν αναλογιστεί κανείς ότι αφορά σε όλες τις χώρες της υφηλίου με διαφορετικά συστήματα υγείας και παροχές”.

Στη χώρα μας, στο διάστημα των τελευταίων είκοσι ημερών έχουν εντοπιστεί δύο νέα περιστατικά παιδιών, τα οποία πληρούν τα κριτήρια του «πιθανού κρούσματος» οξείας ηπατίτιδας άγνωστης αιτιολογίας, σύμφωνα με τον ορισμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Το πρώτο περιστατικό αφορά ένα παιδί δύο (2) ετών που παρουσίασε πυρετό και γαστρεντερικά συμπτώματα και το άλλο περιστατικό παιδί δεκατριών (13) ετών με πυρετό…