«Αποφάσισα να ξεκινήσω διερευνητική αποστολή», μετά τα «αιτήματα που έλαβα από τη Ρωσική Ομοσπονδία και την Ουκρανία», είπε ο Αντόνιο Γκουτέρες, σημειώνοντας ωστόσο ότι δεν έχει την εξουσία να διεξάγει «ποινικές έρευνες».

Διερευνητική αποστολή για να ανακαλύψει την «αλήθεια» σε σχέση με τις εκρήξεις που σημειώθηκαν την περασμένη εβδομάδα στη φυλακή της Ολένιβκα στην Ουκρανία, θα ξεκινήσει ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

Η αποστολή θα γίνει σε φιλορωσική αυτονομιστική περιοχή στα ανατολικά της χώρας, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος την Τετάρτη, ανταποκρινόμενος στα αιτήματα του Κιέβου και της Μόσχας.

Διαβάστε επίσης: Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων: Το Κίεβο να σταματήσει να παραβιάζει τα δικαιώματα αιχμαλώτων πολέμου

Μόσχα και Κίεβο αλληλοκατηγορούνται για το θάνατο αιχμαλώτων

«Αποφάσισα να ξεκινήσω διερευνητική αποστολή», μετά τα «αιτήματα που έλαβα από τη Ρωσική Ομοσπονδία και την Ουκρανία», είπε συγκεκριμένα ο Αντόνιο Γκουτέρες κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, σημειώνοντας ωστόσο ότι δεν έχει την εξουσία να διεξάγει «ποινικές έρευνες».

«Οι όροι αναφοράς αυτής της διερευνητικής αποστολής προετοιμάζονται», είπε ακόμη, ελπίζοντας ότι μπορεί να βρεθεί μια συμφωνία με την Ρωσία και την Ουκρανία επί των όρων αυτών.

«Ελπίζουμε να έχουμε όλες τις δυνατότητες πρόσβασης εκ μέρους των δύο πλευρών και να έχουμε τα απαραίτητα στοιχεία, για να διαπιστωθεί η αλήθεια γι’ αυτό που συνέβη», πρόσθεσε ο Αντόνιο Γκουτέρες, διευκρινίζοντας ότι αναζητά τα κατάλληλα πρόσωπα, «ανεξάρτητα και ικανά», για να ενταχθούν στην αποστολή αυτή.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα, εκρήξεις μέσα στη φυλακή της Ολένιβκα, σε φιλορωσική αυτονομιστική περιοχή της ανατολικής Ουκρανίας, όπου κρατούνταν Ουκρανοί στρατιώτες που πιάστηκαν αιχμάλωτοι στη Μαριούπολη, προκάλεσαν τον θάνατο δεκάδων ανθρώπων, σύμφωνα με τον ρωσικό στρατό.

Η Μόσχα κατηγορεί το Κίεβο ότι βομβάρδισε αυτό το στρατόπεδο αιχμαλώτων πολέμου, κάτι που αρνούνται οι ουκρανικές αρχές, οι οποίες υποστηρίζουν ότι οι κρατούμενοι σφαγιάστηκαν από τις ρωσικές δυνάμεις.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ