«Η κυβέρνηση ασκεί μία άδικη δημοσιονομική πολιτική», σημειώνει η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Εργασίας.

Τους βασικούς πυλώνες του οικονομικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε στο Φόρουμ του ΟΤ στη ΔΕΘ η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου.

Δίνοντας το περίγραμμα των μέτρων που θα παρουσιάσει αναλυτικά ο Αλέξης Τσίπρας, η κα Αχτσιόγλου έκανε λόγο για ένα εντελώς διαφορετικό σχέδιο για την πορεία της χώρας, προσανατολισμένη στους πολίτες. Σημείωσε ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη αφήνει την αγορά να λειτουργεί χωρίς παρεμβάσεις, συγκεντρώνει έσοδα από τους φόρους και μετά διανέμει πόρους υπό την μορφή επιδομάτων, ανατροφοδοτώντας τον «κύκλο της αισχροκέρδειας», όπως είπε η Έφη Αχτσιόγλου.

  • Διαβάστε επίσης: Γεροβασίλη: Τι απάντησε για την αποκάλυψη των ΝΕΩΝ και τις υποκλοπές επί ΣΥΡΙΖΑ

Ακρίβεια και ενεργειακή κρίση

Συγκεκριμένα για την ενεργειακή κρίση και την ακρίβεια, η κα Αχτσιόγλου σημείωσε ότι πρέπει να επιβληθεί πλαφόν στις τιμές, με παράλληλη αποσύνδεση της τιμής του ρεύματος από το φυσικό αέριο – συν την επαναπόκτηση ελέγχου στη ΔΕΗ.

Παράλληλα, θα υπάρξουν παρεμβάσεις στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στα καύσιμα, καθώς και στον ΦΠΑ στα τρόφιμα. «Πρόκειται για ένα δίπολο που θα προσφέρει σοβαρή θωράκιση της κοινωνίας», είπε η κα Αχτσιόγλου, σημειώνοντας ότι η μείωση του ΕΦΚ θα κοστίσει 1,5 δις. Ενώ η μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα 950 εκατ. ευρώ. «Ήδη ο κ. Μητσοτάκης έχει ξοδέψει πολλά δις», σημείωσε σχολιάζοντας το κόστος των εν λόγω παρεμβάσεων, ενώ σημείωσε ότι η παρέμβαση στον τομέα της ενέργειας θα διαρκέσει έναν περίπου χρόνο, όσο αναμένεται να κρατήσει η οξεία φάση της ενεργειακής κρίσης.

Έκανε λόγο για υπερδέρδη στον τομέα της ενέργειας, σημειώνοντας ότι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ θα χρηματοδοτηθεί και από την έκτακτη φορολογία στα εν λόγω υπερκέρδη. Προανήγγειλε δε την επιβολή πλαφόν 5% στα κέρδη.

«Άδικη δημοσιονομική πολιτική»

«Η κυβέρνηση ασκεί μία άδικη δημοσιονομική πολιτική», σημείωσε ακόμα η κα Αχτσιόγλου, καθώς όπως είπε αρνήθηκε να μειώσει τον ΦΠΑ στα τρόφιμα και τον ΕΦΚ στα καύσιμα, έχει καταργήσει τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ για τις μεγάλες περιουσίες, κατήργησε τον φόρο σε γονικές παροχές για τις εξαιρετικά…