Το OT Forum συνάντησε τον έλληνα γιατρό του βασιλικού νοσοκομείου γερακιών στο Ντουμπάι, Παναγιώτη Ασμάνη

Μια επίσκεψη με ξεχωριστό ενδιαφέρον πραγματοποίησε στο περίπτερο των ΗΑΕ ο δημοσιογράφος του Οικονομικού Ταχυδρόμου και των «Νέων», Χρήστος Κολώνας, με την κάμερα του ΟΤ Forum που πραγματοποιείται στο πλαίσιο της 86ης ΔΕΘ.

Συνάντησε τον έλληνα γιατρό του βασιλικού νοσοκομείου γερακιών στο Ντουμπάι, Παναγιώτη Ασμάνη, ο οποίος είναι επιφορτισμένος με την ευθύνη των 4 γερακιών που παρευρίσκονται και κυριολεκτικά κλέβουν την παράσταση στο περίπτερο των ΗΑΕ.

  • Διαβάστε επίσης: Ο ΟΤ στη ΔΕΘ: Οι τεχνολογίες που μας δείχνουν πώς γινόμαστε από καταναλωτές δημιουργοί

Όπως εξήγησε ο κ. Ασμάνης, τα γεράκια για τα ΗΑΕ και για όλες τις χώρες του Κόλπου έχουν ιδιαίτερη σημασία. Η τέχνη της ιερακοθηρίας είναι αναγνωρισμένη σε πάνω από 104 χώρες σε όλον τον κόσμο και στη βεδουίνικη ζωή το γεράκι είναι σύμβολο επιβίωσης, ελευθερίας και ανεξαρτησίας.

Παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά

Όπως εξήγησε, ο πρόεδρος του Συλλόγου Ελληνικής Ιερακοθηρίας, Σταύρος Αθανασίου, η ιερακοθηρία είναι μια τέχνη αναγνωρισμένη από την Unesco ως παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά και ο μεγαλύτερος πολιτιστικός δίαυλος που έχουμε με τους Άραβες, γιατί μοιραζόμαστε τα ίδια χρόνια ενασχόλησης, περίπου 4.000 χρόνια.

Η τέχνη, μάθαμε από τον κ. Αθανασίου, ξεκίνησε από την επιβίωση και πλέον έχει πάρα πολλές σύγχρονες εφαρμογές όπως εκπαιδευτικά προγράμματα, διαχείριση πληθυσμών, επανένταξη αγρίων μετά από τραυματισμό και πολλά ακόμη.

«Οι γερακάρηδες εντάσσονται σε μια πολύ ισχυρή ομοσπονδία, την IAF, η οποία βρίσκεται υπό αραβική ηγεσία, οπότε επικοινωνούμε ανά τον κόσμο, και στην Ελλάδα είναι αναγνωρισμένη η γερακοθηρία και νομοθετημένη και έχει πάρα πολύ ισχυρούς δεσμούς», είπε ο ίδιος, επισημαίνοντας, πως σε κάθε περίπτωση όταν μιλάμε για θήρευση πρέπει να τηρείται η προϋπόθεση της προστασίας όλων των πτηνών για να μην κινδυνεύσουν οι πληθυσμοί τους με αφανισμό.

Μίλα στη… γλώσσα τους

Στην εύλογη απορία του δημοσιογράφου του ΟΤ εάν τα γεράκια που με εντυπωσιακή ηρεμία στέκονται επάνω στο χέρι του γιατρού ενοχλούνται ή ταράζονται από την ανθρώπινη παρουσία, ο κ. Ασμάνης εξήγησε ότι τα συγκεκριμένα είναι…