Το OT Forum περιηγήθηκε στο περίπτερο των εθνών και στο αφιέρωμα «Αιών εν Ιωνία, Θράκη και Πόντο».

Μια συγκινητική περιήγηση στο περίπτερο των εθνών όπου πραγματοποιείται μια μοναδική έκθεση για τη Μικρά Ασία, για τα 100 χρόνια μνήμης από τα μικρασιατική καταστροφή παρουσίασε  δημοσιογράφος του ΟΤ και των «Νέων» Χρήστος Κολώνας στο πλαίσιο του ΟΤ Forum που πραγματοποιείται στην 86η ΔΕΘ.

Για την έκθεση συνεργάστηκαν η ΔΕΘ Helexpo με την ΚΕΔΕ για το οπτικοακουστικό αφιέρωμα και ο Δήμος Θεσσαλονίκης με μια διεπιστημονική ομάδα που οργάνωσε το μουσειακό αφιέρωμα.

  • Διαβάστε επίσης: Ο ΟΤ στη ΔΕΘ: Τα γεράκια κλέβουν την παράσταση στο περίπτερο των ΗΑΕ

Πολυθέαμα

Μιλώντας στην κάμερα του OT Forum, η κα Μαρία Συλλοπούλου, επιμελήτρια του αφιερώματος «Αιών εν Ιωνία, Θράκη και Πόντο» μας είπε: «προβάλλεται ένα πολυθέαμα, μια αφηγηματική διαδρομή αφιερωμένη στα γεγονότα, έμπλεη εικόνων, έντεχνου λόγου, πρωτότυπης μουσικής σύνθεσης που παρουσιάζει με πάθος και περισσή συγκίνηση την προσφυγική ροή των Ελλήνων. Προσεγγίζουμε την ανθρώπινη πλευρά».

Μέσα στους δύο χώρους παρουσιάζονται στην πρώτη ενότητα το πώς ζούσαν οι άνθρωποι εκεί, πόσο γεμάτη, δομημένη, πολιτισμένη ήταν η ζωή τους, πώς ξαφνικά προκύπτουν τα γεγονότα, αρχίζει ο πόλεμος, η καταστροφή και στη δεύτερη αίθουσα παρουσιάζεται η μετεγκατάσταση.

«Είναι ένα αφιέρωμα που έπρεπε μέσα σε 15 λεπτά να αφηγηθεί μια τεράστια ιστορία και ο μόνος τρόπος που μπορούσαμε να το προσεγγίσουμε ήταν με μια αφήγηση της ψυχής. Μουσικά προσπάθησα να συνταιριάξω διαφορετικές μουσικές κουλτούρες, της Σμύρνης, της Ανατολής, της Ελλάδας, που όλα αυτά συνυπάρχουν στο σήμερα γιατί αυτή είναι μια ιστορία συνύπαρξης», μας είπε ο συνθέτης Γιάννης Αιόλου.

Στον ίδιο χώρο φιλοξενείται η Έκθεση του Δήμου Θεσσαλονίκης για τα 100 χρόνια από τη μικρασιατική καταστροφή, όπου μας ξενάγησε η αρχαιολόγος – μουσειολόγος Ιωάννα Αξιώτη. Πρόκειται για μια έκθεση κειμηλίων και αρχειακού υλικού από το κέντρο ιστορίας Θεσσαλονίκης, από συλλόγους και από προσωπικές συλλογές.