Ποια είναι αυτά;

Η υγιεινή διατροφή μπορεί να έχει πολλά οφέλη στο σώμα και στη διάθεσή σας. Το να μάθετε να τρώτε υγιεινά όμως, είναι μια πρόκληση – ειδικά στον σημερινό κόσμο που προσφέρει μια συντριπτική ποσότητα επιλογών τροφίμων.

  • Διαβάστε επίσης: Υγεία: Η μεσογειακή διατροφή δεν μειώνει τον κίνδυνο άνοιας, σύμφωνα με σουηδική έρευνα

Πώς θα μάθετε λοιπόν να τρώτε σωστά;

Πολλές από τις σημερινές τροφές προωθούνται ως «υγιεινές» επιλογές, αλλά στην πραγματικότητα είναι χειρότερες από τις προφανώς ανθυγιεινές επιλογές, όπως η σοκολάτα και το junk food. Η καρδιολόγος Elizabeth Klodas, γράφοντας στο CNBC , συμβουλεύει τους αναγνώστες  να αποφύγουν αυτές τις πέντε τροφές καθώς δεν είναι τόσο υγιεινές όσο θα θέλαμε τελικά να πιστεύουμε.

Ποιες είναι όμως, αυτές;

Ψωμί

Σύμφωνα με την Elizabeth Klodas, το ψωμί είναι ένα από τα τρόφιμα τα οποία δεν είναι τόσο καλά για την υγεία μας. Συγκεκριμένα, η διατροφολόγος αναφέρει πως τα αρτοσκευάσματα είναι από τους μεγαλύτερους παράγοντες νατρίου στη διατροφή μας. Το νάτριο αυξάνει την αρτηριακή πίεση με αποτέλεσμα να αυξάνονται και οι κίνδυνοι για καρδιακές παθήσεις.

Τα περισσότερα προϊόντα «ολικής αλέσεως» δεν είναι εντελώς «ολικής». Μάλιστα, το ψωμί ολικής αλέσεως μπορεί να έχει παρόμοιο γλυκαιμικό δείκτη με εκείνον του άσπρου ψωμιού καθώς αυξάνει εξίσου τα σάκχαρα. Η συμβουλή της διατροφολόγου είναι να επιλέγουμε ψωμί με ορατούς σπόρους ώστε να είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες.

Μπάρες δημητριακών

Όσοι γυμνάζονται συνηθίζουν να έχουν μια μπάρα δημητριακών στην τσάντα τους. Στην πραγματικότητα όμως, οι μπάρες δημητριακών δεν είναι τόσο υγιεινές όσο πιστεύαμε.

Μάλιστα, εξαιτίας όλης της προστιθέμενης ζάχαρης, δεν είναι πραγματικά καλύτερες από μια σοκολάτα. Τι κι αν πιστεύαμε πως οι μπάρες έχουν μόνο βρώμη, ξηρούς καρπούς και φρούτα, η αλήθεια είναι πως περιέχουν πολλά τεχνητά γλυκαντικά. Η συμβουλή της διατροφολόγου είναι να καταναλώνουμε ωμούς ξηρούς καρπούς και  βρώμη με αποξηραμένα φρούτα.

Γάλα χαμηλών λιπαρών

Ό,τι αναγράφει «χαμηλά σε λιπαρά», δεν θα έπρεπε να ταυτίζεται με το «υγιεινό». Ο λόγος είναι πως τα περισσότερα τρόφιμα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά είναι κύριες πηγές κορεσμένων λιπαρών οξέων.

Έτσι, η  Elizabeth Klodas…