Στη σωστή και ακριβοδίκαιη κατεύθυνση κινούνται τα πρόσφατα μέτρα για τις υποχρεωτικές επιστροφές, επισημαίνει η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας

«Όποιος προκαλεί την αύξηση της δαπάνης, θα πρέπει να επιβαρύνεται και ανάλογα».

Τον κανόνα αυτό θέτει η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) αναγνωρίζοντας ότι ο κλειστός προϋπολογισμός της φαρμακευτικής δαπάνης είναι χαμηλός «και δεν επαρκεί για την κάλυψη των αναγκών των ασθενών και την χρηματοδότηση των νέων θεραπειών» και σημειώνει πως τα παλαιά οικονομικά φάρμακα επιβαρύνονται από τις υποχρεωτικές επιστροφές clawback δυσανάλογα.

Η ΠΕΦ σε απάντηση της αντίδρασης των αλλοδαπών φαρμακευτικών βιομηχανιών στα πρόσφατα μέτρα διαχωρισμού της φαρμακευτικής δαπάνης του ΕΟΠΥΥ για φάρμακα υψηλού κόστους και για φάρμακα που διατίθενται μέσω ιδιωτικών φαρμακείων, τάσσεται υπέρ του μέτρου, επισημαίνοντας πως «είναι ξεκάθαρο ότι ο προϋπολογισμός της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης βρίσκεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα και δεν επαρκεί για την κάλυψη των αναγκών των ασθενών και την χρηματοδότηση των νέων θεραπειών».

Τονίζει παράλληλα, ότι «ακριβώς λόγω του χαμηλού προϋπολογισμού, όλες οι φαρμακοβιομηχανίες και κυρίως οι ελληνικές που διαθέτουν οικονομικά φάρμακα έφθασαν να επιβαρύνονται με τεράστια ποσά επιστροφών τα τελευταία χρόνια. Η διατήρηση της υποχρηματοδότησης της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης προκαλεί προβλήματα στην κάλυψη των ασθενών και παράλληλα δημιουργεί εμπόδια στην υλοποίηση των μεγάλων επενδύσεων της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας».

Στη σχετική ανακοίνωση της Ένωσης, αναφέρεται πως «Πάγια θέση της ΠΕΦ είναι ότι στο πλαίσιο του χαμηλού κλειστού προϋπολογισμού θα πρέπει να ισχύσει ένας ξεκάθαρος και διαφανής κανόνας: Όποιος προκαλεί την αύξηση της δαπάνης θα πρέπει να επιβαρύνεται και ανάλογα.

Αυτό δεν έγινε τα τελευταία χρόνια. Επί μια δεκαετία και μέχρι το 2021, τα παλιά οικονομικά φάρμακα κυρίως της ελληνικής παραγωγής επιβαρύνονταν δυσανάλογα λόγω της δαπάνης που προκαλούσαν κυρίως τα νεότερα ακριβά φάρμακα.

Στο πλαίσιο αυτό, τα νέα μέτρα διαχωρισμού της δαπάνης κινούνται στη σωστή και ακριβοδίκαιη κατεύθυνση».

Η ΠΕΦ προσθέτει πως το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση έχει…