Όλα δείχνουν ότι η Κίνα θα προσπαθήσει να αυξήσει την πίεση στην Ταϊβάν για επανένωση

Η Νάνσι Πελόζι ολοκλήρωσε την ούτως ή άλλως σύντομη επίσκεψή της στην Ταϊβάν. Άλλωστε, ήταν εξαρχής προφανές ότι αυτό που την ενδιέφερε ήταν ακριβώς να μπορέσει να προσγειωθεί στην Ταϊπέι και να στείλει το μήνυμα ότι δεν είχαν αποτέλεσμα οι διαμαρτυρίες και οι αντιρρήσεις του Πεκίνου.

Η αντίδραση του Πεκίνου ήταν ιδιαίτερα έντονη, με τον Σι Τζινπίγνκ να επιστρέφει σε ρητορική εποχής Μάο και να μιλάει για «απολίτιστη εκστρατεία των ιμπεριαλιστών».

Σε αυτό μπορεί να συνετέλεσε και το γεγονός ότι τις μέρες πριν από την επίσκεψη της Πελόζι φάνηκε ότι ύστερα από την ενεργοποίηση όλων των μηχανισμών επαφής που διαθέτουν ΗΠΑ και Κίνα, από δημόσιες δηλώσεις μέχρι παρασκηνιακές επικοινωνίες, ότι μπορεί και να μην πραγματοποιείτο τελικά η επίσκεψη. Το γεγονός ότι έγινε η επίσκεψη για την κινεζική ηγεσία αποτελεί ένα πλήγμα, γιατί τους κάνει να φαίνονται αδύναμοι στο να κατοχυρώνουν τους δικούς τους όρους απέναντι στους αμερικανούς. Και αυτό εξηγεί και τους υψηλούς τόνους και τη σπουδή να υπάρξει απάντηση.

Η ανάγκη της Κίνας να απαντήσει

Η Κίνα σε αυτή τη φάση δεν μπορεί να στραφεί απευθείας κατά των ΗΠΑ, παρότι εμφανώς θεωρεί ότι η κίνηση Πελόζι εντάσσεται σε μια προσπάθεια των ΗΠΑ να της ασκήσουν πίεση, να αμφισβητήσουν τα κυριαρχικά της δικαιώματα και δημιουργήσουν μια εστία έντασης που θα αποτελέσει εμπόδια στη συνολικότερη στρατηγική της ηγεσίας του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος.

Αυτό, άλλωστε, υπογράμμισε και ο Κινέζος ΥΠΕΞ Γουάνγκ Γι που δήλωσε ότι «η πρόκληση προβλημάτων στο ζήτημα της Ταϊβάν σε μια προσπάθεια να καθυστερήσει στην ανάπτυξη της Κίνας και να υπονομεύσει την ειρηνική άνοδο της Κίνας θα είναι απολύτως μάταιη».

Αυτό, όμως, δεν αναιρεί το γεγονός ότι μπορούν να ασκήσουν πολύ μεγάλη πίεση πάνω στην ίδια την Ταϊβάν. Άλλωστε, η κινεζική ηγεσία εκτιμά ότι ένας από τους σκοπούς της επίσκεψης της Πελόζι ήταν να ενισχυθούν εκείνα τα πολιτικά κόμματα μέσα στην Ταϊβάν που είναι αντίθετα στην προοπτικής της επανένωσης.

Για την Κίνα η επανένωση με την Ταϊβάν, που για τη Λαϊκή Δημοκρατία, παραμένει επισήμως τμήμα της εθνικής εδαφικής επικράτειας, είναι ένας…