Σημαντικό παράγοντα στις εκλογές και κομβικό στοιχείο της σύγκρουσης των δύο κομμάτων, αποτελεί το μέγα ζήτημα της ελευθερίας των γυναικών να αποφασίζουν για το σώμα τους

Του Γιώργου Κατρούγκαλου*

Οι επικείμενες εκλογές είναι κρίσιμες για το μέλλον της αμερικανικής δημοκρατίας. Διεκδικούνται και οι  435 έδρες του Κογκρέσου, 35 από τις 100 έδρες της Γερουσίας, ενώ θα εκλεγούν 36 από τους 50 κυβερνήτες πολιτειών. Η πρώτη και προφανής σύγκρουση είναι αυτή μεταξύ δημοκρατικών και ρεπουμπλικάνων, που διεκδικούν με αξιώσεις να κερδίσουν τον έλεγχο και των δύο νομοθετικών σωμάτων. Η αντιπαράθεση γίνεται σε ιδιαίτερα φορτισμένο κλίμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τι θα αλλάξει στην αμερικανική εξωτερική πολιτική

Ο Τζο Μπάιντεν προειδοποίησε ότι η αμερικανική δημοκρατία κινδυνεύει σοβαρά από τις πιστές στον Ντόναλντ Τραμπ ρεπουμπλικανικές δυνάμεις, που «ανάβουν τις φλόγες της πολιτικής βίας, στην επιδίωξη της εξουσίας με οποιοδήποτε κόστος». Στην πρόσφατη ομιλία του στη Φιλαδέλφεια, ο πρόεδρος των ΗΠΑ τόνισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται σε μια συνεχή μάχη για την «ψυχή του έθνους». Ο Μπάιντεν προέτρεψε τους ψηφοφόρους να «διασώσουν τη Δημοκρατία» και να αντισταθούν στην πολιτική βία, έστειλε δε μήνυμα στους αρνητές των εκλογών: «Δεν μπορείς να αγαπάς τη χώρα σου μόνο όταν κερδίζεις».

Στον αντίποδα, ο Ντ. Τραμπ συνεχίζει τις εμπρηστικές δηλώσεις του και ετοιμάζεται να ανακοινώσει τη νέα υποψηφιότητα του για το αξίωμα του Προέδρου μετά τις εκλογές. Οι ρεπουμπλικάνοι όμως δεν περιορίζονται στη ρητορική.  Ο υποψήφιος κυβερνήτης τους στο Ουισκόνσιν κατέστησε σαφές ότι το κόμμα του «δεν θα χάσει ποτέ άλλες εκλογές» εάν ο ίδιος κερδίσει, απηχώντας γενικευμένες προσπάθειες να προωθηθεί εκλογική νομοθεσία που δυσχεραίνει τη συμμετοχή μειονοτήτων στις εκλογές ή/και επανασχεδιάζει με κομματικά κριτήρια τις εκλογικές περιφέρειες (gerrymandering).  (Θυμίζω τις ανάλογες δηλώσεις του κ. Βορίδη για τις παρεμβάσεις που πρέπει να κάνει ο κ. Μητσοτάκης στο κράτος και στους θεσμούς για να μην ξαναέρθει η Αριστερά στην εξουσία…).

Η ελευθερία των γυναικών

Σημαντικό παράγοντα στις εκλογές και κομβικό στοιχείο της σύγκρουσης των δύο κομμάτων, αποτελεί το μέγα ζήτημα της ελευθερίας των…