Ιοί, αλκοόλ και σύγχρονος τρόπος ζωής, δημιουργούν έδαφος νοσηρότητας στο ήπαρ με τελικό αποτέλεσμα τον καρκίνο του ήπατος

Πέμπτος σε συχνότητα και δεύτερος σε θνησιμότητα είναι ο καρκίνος του ήπατος διεθνώς, με πάνω από 500.000 ανθρώπους να προσβάλλονται από αυτόν κάθε χρόνο, ενώ άλλοι 800.000 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους εξαιτίας του, σε ετήσια βάση.

Οι υπολογισμοί εκτιμούν ότι στα επόμενα 20 χρόνια θα έχουμε τουλάχιστον 60% αύξηση της συχνότητας αυτού του εξαιρετικά θανατηφόρου νεοπλάσματος προκαλώντας σημαντική επιβάρυνση τόσο στον πληθυσμό, όσο και στα συστήματα υγείας.

Τις επισημάνσεις αυτές κάνει η Ελληνική Εταιρεία Μελέτης του Ήπατος με αφορμή τον μήνα ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο, όπως έχει οριστεί ο Οκτώβριος, επισημαίνοντας με μήνυμά της ότι: «Πριν τη θεραπεία, ΗΠΑΡχει η πρόληψη!». Παράλληλα, η ΕΕΜΗ, προχώρησε στην πρώτη βάση καταγραφής του ηπατοκυτταρικού καρκίνου σε πανελλήνιο επίπεδο, συλλέγοντας στοιχεία αρκετών εκατοντάδων ασθενών.

Διαβάστε επίσης: Καινοτόμες θεραπείες και τρόπος ζωής οι λύσεις για τον καρκίνο ήπατος

Στόχος της πρωτοβουλίας της ΕΕΜΗ, είναι η ευρύτερη ενημέρωση της κοινωνίας για την πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση της συγκεκριμένης νόσου, ώστε οι ασθενείς να οδηγηθούν σε θεραπευτικές παρεμβάσεις που υπόσχονται ενίοτε και την ίαση αυτού του εξαιρετικά επικίνδυνου νεοπλάσματος.

Όπως επισημαίνει η ΕΕΜΗ, παρά τις αλματώδεις εξελίξεις στην θεραπευτική αντιμετώπιση του συγκεκριμένου καρκίνου, ακόμη και στα πλέον προχωρημένα στάδια διάγνωσής του, η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση είναι καθοριστικές για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Πρόληψη

Αυτό είναι εφικτό, αφού ο καρκίνος του ήπατος αναπτύσσεται σε κάποιο υπέδαφος χρόνιας ηπατικής νόσου, η οποία όμως στην πλειονότητα των περιπτώσεων δεν είναι γνωστή στους ασθενείς. Συνήθως, οι περισσότεροι πάσχουν είτε από κάποια μορφή χρόνιας ιογενούς ηπατίτιδας (συχνότερα ηπατίτιδα Β ή C), είτε κάνουν υπερβολική χρήση αλκοόλ, είτε πάσχουν από μη-αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος. Η τελευταία αποτελεί την σύγχρονη επιδημία του βιομηχανοποιημένου – ανεπτυγμένου κόσμου και εντοπίζεται συνήθως σε ασθενείς με παχυσαρκία, σακχαρώδη διαβήτη και μεταβολικό σύνδρομο.

Σε ότι αφορά τις…