Ο πόλεμος, αντί να τους ενώσει, τους χώρισε. Και το χειρότερο είναι ότι δεν τους χώρισε ο εχθρός, αλλά ο «εχθρός» που γεννήθηκε στην καρδιά τους από την καχυποψία.

Ένα μήνα αφότου τα ουκρανικά στρατεύματα απελευθέρωσαν αυτό το γραφικό χωριό στη νότια Χερσώνα, η άλλοτε στενά δεμένη κοινότητα της Σεβτσένκιβκα παραμένει χωρισμένη στα δύο λόγω των ισχυρισμών ότι ορισμένοι κάτοικοι συνεργάστηκαν με τους Ρώσους.

Οι γείτονες έχουν στραφεί ο ένας εναντίον του άλλου, διαλύοντας σχέσεις που κρατούσαν για γενιές και γενιές. Κάποιοι, μη μπορώντας να αντέξουν το τοξικό κλίμα των αλληλοκατηγοριών, έφυγαν από το χωριό – με πολλούς από αυτούς να λένε ότι δεν θα επιστρέψουν ποτέ.

Διαβάστε επίσης: Ταπεινωτική ήττα για τον Πούτιν ή (και) προάγγελος σκληρότερων μαχών; 

Όπως επισημαίνει η αμερικανική εφημερίδα «The Washington Post», πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών έχουν θέσει ερωτήματα σχετικά με το ποιος έκανε τι, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουν αποδοθεί δικαιοσύνη σε όσους αισθάνονται προδομένοι.

Το «κύμα» του πολέμου έχει μετατοπιστεί, καθώς ο ουκρανικός στρατός κατάφερε να εκδιώξει τις ρωσικές δυνάμεις που είχαν καταλάβει από τις αρχές Μαρτίου πολλές πόλεις και χωριά. Αλλά σε ορισμένες περιοχές η ρωσική υποχώρηση αποκάλυψε φρικαλεότητες, θαλάμους βασανιστηρίων και ομαδικούς τάφους.

Τι συμβαίνει στη Σεβτσένκιβκα

Στη Σεβτσένκιβκα και σε πολλές άλλες πόλεις που έχουν απελευθερωθεί από τις ουκρανικές δυνάμεις, η κατοχή έδωσε τη θέση της στον διχασμό, την καχυποψία και τη συναισθηματική εγκράτεια και, δυστυχώς, η ελευθερία γέννησε σκέψεις εκδίκησης.

Ένα ηλιόλουστο φθινοπωρινό πρωινό στα μέσα Οκτωβρίου, μια εβδομάδα αφότου οι κατοχικές δυνάμεις εγκατέλειψαν τη Σεβτσένκιβκα, οι περίπου 50 εναπομείναντες κάτοικοι του χωριού καλωσόρισαν ένα φορτηγό του ουκρανικού στρατού που μετέφερε ψωμί.

Αλλά η σκιά της κατοχής παρέμενε.

Η Όλια Προνττσένκο, 45 ετών, προσφέρθηκε να μοιράσει τα τρόφιμα. Πήγε από σπίτι σε σπίτι, παρακάμπτοντας τα πολλά εγκαταλελειμμένα σπίτια, μέχρι που έφτασε σε μια φωτεινή κίτρινη και μπλε πύλη. Εκεί συνάντησε τη Halyna Pylypenko.

Η 62χρονη, ωστόσο, δεν ήθελε το ψωμί – ή οτιδήποτε έχει σχέση με την Όλια.

Ο γιος της Halyna πολεμούσε στην πρώτη γραμμή του μετώπου. Στη Σεβτσένκιβκα,…