Η αυθεντικότητα των επιστολών δεν έχει ακόμα επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητους φορείς

Περίπου 10 ημέρες πριν οι ουκρανικές δυνάμεις ανακαταλάβουν την πόλη Ιζιούμ το περασμένο Σαββατοκύριακο, οι Ρώσοι στρατιώτες που βρίσκονταν στην περιοχή ήταν τόσο αποθαρρυμένοι που συνέταξαν επιστολές με τις οποίες παρακαλούσαν τους ανωτέρους τους να τους απαλλάξουν από τα καθήκοντά τους.

Οι δέκα χειρόγραφες επιστολές με ημερομηνία 30 Αυγούστου -όπως αποκαλύπτει η The Washington Post– βρέθηκαν σπίτι το οποίο είχαν καταλάβει, αρχικά, οι Ρώσοι.

Διαβάστε επίσης: Ο Πούτιν «χάνει» πιστούς συμμάχους του – Τι σημαίνει η αλλαγή στάσης Κίνας και Ινδίας;

Αργότερα, και μετά την αντεπίθεση του Κιέβου, ουκρανοί στρατιώτες βρήκαν τις επιστολές και τις παρέδωσαν στην αμερικανική εφημερίδα για να τις εξετάσει. Σε αυτές, αποτυπώνεται η εικόνα απογοητευμένων στρατιωτών που επιθυμούν απεγνωσμένα να ξεκουραστούν και ανησυχούν για την υγεία και το ηθικό τους μετά από μήνες στο πεδίο της μάχης.

«Αρνούμαι να ολοκληρώσω το καθήκον μου προς την πατρίδα, στο πλαίσιο της ειδικής επιχείρησης, στο έδαφος της Ουκρανίας. Ο λόγος είναι η σωματική και η ηθική εξάντληση» γράφει σε μια από αυτές προς τον ανώτερό του ένας Ρώσος από το μέτωπο, ο οποίος υπογράφει ως διοικητής διμοιρίας αντιαεροπορικών πυραύλων.

Σε άλλη επιστολή, στρατιώτης ζητά να τού δοθεί άδεια να εγκαταλείψει το μέτωπο, επικαλούμενος «πρόβλημα υγείας και τη μη παροχή της απαραίτητης ιατρικής βοήθειας».

Αλλοι παραπονιούνται ότι χρειάζονται ανάπαυση, άλλοι ότι τους απαγόρευσαν να επιστρέψουν στις οικογένειές τους για υποχρεώσεις που είχαν, όπως για παράδειγμα η γέννηση ενός παιδιού, το οποίο ποτέ δεν είδαν.

Διαβάστε επίσης: Ο Πούτιν υπό πίεση – Ποια είναι η επόμενη κίνηση της Ρωσίας;

Αποκαρδιωμένοι και εξαντλημένοι στρατιώτες

Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα, το ύφος γραφής σε όλες τις επιστολές καταδεικνύει πως τα ρωσικά στρατεύματα στο μέτωπο νιώθουν αποκαρδιωμένα και εξαντλημένα.

Η αυθεντικότητα των επιστολών δεν έχει ακόμα επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητους φορείς, ωστόσο είναι ανάμεσα στα αντικείμενα που κατασχέθηκαν από τον ουκρανικό στρατό, σε οίκημα που χρησιμοποιούσαν οι Ρώσοι, ως ορμητήριο, προτού αναγκαστούν να τραπούν σε…