Του Χρυσόστομου Τσούφη

Οι …..νοικοκυραίοι και ο τουρισμός δεν κρατούν απλά …όρθιο τον προϋπολογισμό σε ένα περιβάλλον τεράστιας αβεβαιότητας, αλλά δίνουν την δυνατότητα στην κυβέρνηση να αρχίσει από το Σεπτέμβριο ένα νέο γύρο παροχών και στήριξης στους πιο αδύναμους, με την κατάθεση συμπληρωματικού προϋπολογισμού. Όπως γράψαμε εδώ, στο skai.gr, οι έως τώρα πληροφορίες κάνουν λόγο για προϋπολογισμό ύψους 2 δισ. ευρώ.

Όπως αποκάλυψε ο Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στην ΕΡΤ, μόνο την προηγούμενη εβδομάδα νοικοκυριά κι επιχειρήσεις εισέφεραν στα Δημόσια Ταμεία 3 δισ. ευρώ επιδεικνύοντας προσήλωση στις φορολογικές τους υποχρεώσεις. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι :  

Σχεδόν το 50% του φόρου εισοδήματος που έχει βεβαιωθεί μέχρι στιγμής έχει ήδη εισπραχθεί. Από  2,26 δισ. ευρώ που βεβαιώθηκαν από την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων που έχουν υποβληθεί, οι φορολογούμενοι έχουν πληρώσει 1,045 δισ. ευρώ εντός της προθεσμίας της πρώτης δόσης, η οποία έληξε στις 29 Ιουλίου. 

Πολύ καλή η εικόνα κι από τον ΕΝΦΙΑ. Μέσα από τις 3 πρώτες δόσεις έχει ήδη εισρεύσει στα Δημόσια ταμεία πάνω από το 50% του συνολικού φόρου. Συγκριμένα έχουν εισπραχθεί 1,2 δισ. ευρώ  από τα 2,27 δισ. ευρώ που έχουν βεβαιωθεί.  

«Κερασάκι στην τούρτα» τα έσοδα από την επιστρεπτέα προκαταβολή καθώς περίπου 2.490.000 ΑΦΜ, σχεδόν το 1/3 όσων έλαβαν την κρατική ενίσχυση, την έχουν ήδη επιστρέψει με τις εισπράξεις στο 1 δισ. ευρώ 

Στην μεγάλη αύξηση των εσόδων συμβάλλουν βεβαίως και οι ηλεκτρονικές συναλλαγές. Το πρώτο εξάμηνο ξεπέρασαν τα 30 δισ. ευρώ και είναι πια σχεδόν βέβαιο ότι οδεύουμε προς νέο ρεκόρ ξεπερνώντας τα 53 δισ. ευρώ του 2021.  

Την ίδια στιγμή η τουριστική σεζόν «σκορπίζει» χαμόγελα. Τον Ιούνιο οι αφίξεις στα αεροδρόμια της χώρας ξεπέρασαν αυτές του 2019 , που αποτελεί την χρονιά ορόσημο. Υπολογίζεται σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο ότι 15.000 άτομα επισκέπτονται κάθε μέρα την Ακρόπολη ενώ την προηγούμενη εβδομάδα οι τουρίστες στην Αθήνα ,ξεπέρασαν το 1 εκατομμύριο.  

Οι τελικές αποφάσεις για το πώς θα αξιοποιηθεί ο δημοσιονομικός χώρος θα ληφθούν στις αρχές Σεπτεμβρίου και οι ανακοινώσεις θα γίνουν από την Πρωθυπουργό στην ΔΕΘ. Είναι δεδομένο ότι το μεγαλύτερο μέρος θα κατευθυνθεί στην επιδότηση…