Στη λαθραία διακίνηση εμβολίων που έκαναν παρά την απαγόρευση της Pfizer, αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Εντι Ράμα στη διάρκεια εκδήλωσης στο Μπέργκαμο, «καρφώνοντας» τον συνεργάτη του υπουργό Εξωτερικών της Ιταλίας Ντι Μάιο.

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Εντι Ράμα και ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Λουίτζι Ντι Μάιο έκαναν λαθρεμπόριο εμβολίων, γράφει ο Φάμπιο Παραβίσι για τη γνωστή ιταλική εφημερίδα Corriere della sera, όπως σημειώνουν τα αλβανικά αλλά και τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης.

«Επιχείρηση λαθρεμπορίας»

O Ράμα είπε πώς κατάφερε να προμηθευτεί εμβόλια από την Ιταλία κρυφά, παρά τις απαγορεύσεις της Pfizer, προσθέτουν τα δημοσιεύματα.

Δείτε ακόμα – Αλβανικά ΜΜΕ: Η Ελλάδα ζητά βοήθεια από την Αλβανία λόγω έλλειψης εποχικών εργαζομένων

«Επιχείρηση λαθρεμπορίας εμβολίων από έναν πρωθυπουργό και έναν υπουργό» είναι η ιστορία που αφηγήθηκε ο Εντι Ράμα στο Μπέργκαμο, κατά την ομιλία του στο φόρουμ «Ο πολιτισμός θα σώσει τον κόσμο», που διοργανώθηκε στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Semi 2022 – Ιστορίες αριστείας, αξίας και καινοτομίας» (φωτογραφία, επάνω).

Ο Ράμα αναφερόταν στον υπουργό Εξωτερικών της Ιταλίας Λουίτζι Ντι Μάιο που καθόταν στην πρώτη σειρά της Aula Magna του Πανεπιστημίου του Μπέργκαμο και άκουγε την ομιλία του, στην πρώτη δημόσια εμφάνισή του μετά τις πρόσφατες εκλογές.

«Είμαι Αλβανοϊταλός…»

«Σήμερα λέω κάτι που κανείς δεν ξέρει. Είμαι Αλβανοϊταλός, ο Ντι Μάιο είναι ναπολιτάνος Αλβανός, κάναμε λαθρεμπόριο μαζί. Τι είδους Ιταλός ή Αλβανός είσαι αν τηρείς πάντα τον νόμο;», είπε ο Ράμα, αιφνιδιάζοντας το κοινό.

Αναφέρθηκε στους πιο δύσκολους μήνες της κατάστασης έκτακτης ανάγκης για την υγεία, όταν η Αλβανία δέχτηκε σφοδρή επίθεση από τον κοροναϊό.

«Ο κόσμος φοβόταν ότι θα πέθαινε σαν το ψάρι έξω από το νερό, αλλά δεν είχαμε την ευκαιρία να φτιάξουμε το εμβόλιο. Ρώτησα τον Λουίτζι, μπορείς να μας δώσεις δόσεις τουλάχιστον για τους γιατρούς και τις νοσοκόμες; Η Pfizer είχε ένα ιμπεριαλιστικό, καπιταλιστικό συμβόλαιο με τις κυβερνήσεις: σου δίνω τα εμβόλια αλλά δεν μπορείς να τα δώσεις σε κανέναν άλλο. Κάτι που κάθε άλλο παρά χριστιανικό είναι.

»Ο Λουίτζι είπε ότι δεν μπορεί να το κάνει διότι είναι πολύ σοβαρό πράγμα. Αλλά μετά το κάναμε μέσω μιας επιχείρησης με τις…