Θέση για την ένταση που προκλήθηκε ανάμεσα στη Σερβία και το Κόσοβο πήρε ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Εντι Ράμα, υποστηρίζοντας την κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου και τονίζοντας ότι οι δύο πλευρές έχουν δύο δρόμους να ακολουθήσουν, του πολέμου ή των Ανοιχτών Βαλκανίων.

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Eντι Ράμα (φωτογραφία αρχείου, επάνω, από AP), αντιδρώντας στις εντάσεις που προκλήθηκαν στο βόρειο τμήμα του Κοσόβου, τόνισε ότι υποστηρίζει την κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου 100%, όπως μεταδίδουν αλβανικά μέσα ενημέρωσης.

«Βαθιά δυσκολία»

Οι εντάσεις αυτές «είναι μια αντανάκλαση της βαθιάς δυσκολίας που υπάρχει σε αυτή τη σχέση και την άσκηση κυριαρχίας σε ολόκληρη την επικράτεια του κράτους του Κοσόβου, βάσει των όσων συμφωνήθηκαν μεταξύ του Κοσσυφοπεδίου και της Σερβίας, στις Βρυξέλλες.

Δείτε ακόμα – Κόσοβο: Αναβάλλεται… η σύγκρουση με παρέμβαση ΗΠΑ – Αντίδραση της Ρωσίας υπέρ Σερβίας

»Αυτή τη στιγμή υποστηρίζω 100 τοις εκατό την κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου και οι αρχές του πρέπει να εφαρμόσουν τη συμφωνία», είπε ο Ράμα.

«Συγχαίρω τις αρχές για το αίσθημα αυτοσυγκράτησης και για το ότι άκουσαν τους συμμάχους τους. Οχι για να αλλάξει η συμφωνία αλλά για να δοθεί χρόνος να ξεκαθαρίσει οτιδήποτε. Αυτές οι καταστάσεις δείχνουν ότι τα Ανοιχτά Βαλκάνια δεν είναι περιττά ή λάθος.

»Αυτές οι καταστάσεις δείχνουν γιατί χρειαζόμαστε τα Ανοιχτά Βαλκάνια. Αυτές οι καταστάσεις δείχνουν γιατί το Κοσσυφοπέδιο πρέπει να έρθει και να καθίσει στο τραπέζι των Ανοιχτών Βαλκανίων. Ο ένας τρόπος είναι να σταματήσει η πολιτική της σύγκρουσης και ο άλλος είναι να συνεχιστεί. Είμαι με τον πρώτο» πρόσθεσε ο αλβανός πρωθυπουργός.

Πόλεμος ή ειρήνη

«Οταν τα πράγματα πάνε στραβά, υπάρχουν δύο τρόποι. Ο ένας είναι ο πόλεμος, από τον οποίο κανείς δεν κερδίζει, ο άλλος είναι να οικοδομήσουμε την ειρήνη. Είμαστε άνθρωποι και έχουμε υποχρέωση να αφήσουμε την ειρήνη στα παιδιά μας» επισήμανε ο Εντι Ράμα.

Και σημείωσε ότι η φιλική σχέση του με τον πρόεδρο της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, δεν τον εμποδίζει να χωρίσει τους δρόμους του, όπου διαφωνεί. «Η Σερβία είναι εδώ, το Κοσσυφοπέδιο είναι εδώ, δεν πάει πουθενά», κατέληξε.

Η ένταση που προκλήθηκε ανάμεσα στις δύο πλευρές έληξε με παρέμβαση των ΗΠΑ και της…