Τα οφέλη και τα μειονεκτήματα του ξεφλουδίσματος.

Από τα νοστιμότερα και πιο δροσιστικά φρούτα του καλοκαιριού, τα ροδάκινα προσφέρουν άφθονες φυτικές ίνες, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Μπορούμε να τα κατανανώσουμε ωμά, μαγειρεμένα ή και ψητά. Πως είναι όμως προτιμότερο να τα τρώμε; Με τη φλούδα ή χωρίς;

Η φλούδα των ροδάκινων δεν είναι τοξική για τον άνθρωπο και γενικώς είναι ασφαλής για κατανάλωση, λένε οι ειδικοί. Ωστόσο υπάρχουν ορισμένα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα που καλό είναι να γνωρίζουμε.

Γενικά τα ροδάκινα αποτελούν θαυμάσια πηγή σύνθετων υδατανθράκων, φυτικών ινών, βιταμινών και ιχνοστοιχείων. Περιέχουν επίσης αντιοξειδωτικές ουσίες, οι οποίες καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες οξυγόνου. Αυτές είναι ιδιαίτερα δραστικά μόρια που προκαλούν οξειδωτικό στρες και βλάπτουν τα κύτταρα. Ευθύνονται επίσης για πολλές σοβαρές ασθένειες, όπως ο καρκίνος.

Φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά

Σύμφωνα με το Iatronet.gr, για να αποκομίσει κανείς τη μέγιστη δυνατή ποσότητα φυτικών ινών από το ροδάκινό του, πρέπει να το καταναλώσει με τη φλούδα. Και αυτό διότι περιέχει το μεγαλύτερο ποσοστό από τα 3 γρ. φυτικών ινών που συνολικά διαθέτει το φρούτο.

Επιπλέον, η φλούδα του ροδάκινου περιέχει περισσότερες πολυφαινόλες απ’ όσες η σάρκα του. Οι πολυφαινόλες είναι αντιοξειδωτικά συστατικά. Το ροδάκινο περιέχει μεταξύ άλλων:

  • Καφεϊκό οξύ
  • Χλωρογενικό οξύ

Παλαιότερη μελέτη είχε δείξει πως οι πολυφαινόλες στη φλούδα του φρούτου είναι διπλάσιες απ’ ό,τι στον υπόλοιπο καρπό τους.

Πιο πρόσφατα, άλλη μελέτη έδειξε ότι τα συστατικά που περιέχουν η φλούδα και ο καρπός των ροδάκινων ασκούν ισχυρή προστατευτική δράση εναντίον των βλαβών που προκαλεί το οξειδωτικό στρες:

  • Στους νεφρούς
  • Στον εγκέφαλο
  • Στο ήπαρ

Μάλιστα τα μεγαλύτερα οφέλη τα αποκομίζουμε όταν τρώμε τα ροδάκινα φρέσκα, σύμφωνα με αυτή τη μελέτη. Επιπλέον, εκτός από ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, τα συστατικά των ροδάκινων ασκούν και σημαντική αντιφλεγμονώδη δράση.

Τα δεδομένα αυτά υποδηλώνουν ότι η κατανάλωσή τους με τη φλούδα πιθανώς παρέχει περισσότερα οφέλη απ’ ό,τι σκέτος ο καρπός τους.

Τα πιθανά μειονεκτήματα

Ένα πιθανό μειονέκτημα όταν τρώμε τη φλούδα τους είναι ότι ενδέχεται να καταναλώσουμε και φυτοφάρμακα. Αυτά…