Ο ΥΠΕΞ της Ρωσίας δήλωσε χαρακτηριστικά πως «δεν υπάρχει δουλειά εκεί, αφού η Ευρώπη αποφάσισε να μας αποκλείσει, να αναστείλει κάθε οικονομική συνεργασία» με τη Μόσχα.

Η Ρωσία δεν βλέπει «κανένα νόημα» να διατηρεί την ίδια διπλωματική παρουσία στη Δύση, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Σεργκέι Λαβρόφ, ανακοινώνοντας ότι η Μόσχα θα επικεντρωθεί πλέον στην Ασία και την Αφρική.

«Δεν υπάρχει κανένα νόημα και καμία διάθεση, ασφαλώς, να διατηρηθεί η ίδια παρουσία σε δυτικές χώρες», είπε ο Λαβρόφ, κατά τη διάρκεια συνάντησης με νέους πτυχιούχους, που προσλήφθηκαν πρόσφατα από το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Διαβάστε επίσης: H Μόσχα δεν θα απορρίψει συνάντηση Πούτιν – Μπάιντεν στη σύνοδο των G20

«Οι διπλωμάτες μας περνούν δύσκολα»

Ρώσοι διπλωμάτες εργάζονται εκεί «σε συνθήκες που δύσκολα μπορούν να χαρακτηριστούν ανθρώπινες, τους δημιουργούν συνεχώς προβλήματα, προχωρώντας συνεχώς σε απειλές», τόνισε μάλιστα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών.

«Αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι δεν υπάρχει δουλειά εκεί, αφού η Ευρώπη αποφάσισε να μας αποκλείσει, να αναστείλει κάθε οικονομική συνεργασία» με τη Μόσχα, προσέθεσε.

«Τι να κάνουμε; Δεν μπορούμε να αναγκάσουμε τους άλλους να μας αγαπήσουν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας.

«Ασία και Αφρική έτοιμες να συνεργαστούν με τη Μόσχα επί ίσοις όροις»

«Οι χώρες του Τρίτου Κόσμου, στην Ασία όπως και στην Αφρική, αντίθετα, χρειάζονται πρόσθετη προσοχή», σημείωσε ο Λαβρόφ, διευκρινίζοντας ότι η Ρωσία έχει πολλά έργα εκεί, κυρίως εμπορικά, «τα οποία απαιτούν διπλωματική συνοδεία».

«Υπό αυτές τις συνθήκες, φυσικά θα μεταθέσουμε το κέντρο βάρους σε εκείνες τις χώρες, που είναι έτοιμες να εργαστούν επί ίσοις όροις και να συνεργαστούν μαζί μας σε αμοιβαία επωφελή βάση», κατέληξε ο Σεργκέι Λαβρόφ.

Πολλές δυτικές χώρες, όπως οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ισπανία ή η Αυστρία, απέλασαν μαζικά Ρώσους διπλωμάτες από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτές οι απελάσεις συνοδεύτηκαν από κατηγορίες για κατασκοπεία.

Η Μόσχα δεσμεύτηκε να απαντήσει σε καθένα από αυτά τα μέτρα και δεκάδες δυτικοί διπλωμάτες έχουν ήδη απελαθεί από την Ρωσία.

Πηγή:…