Η ανοιχτή προσπάθεια της Ρωσίας να υιοθετήσει παιδιά από την Ουκρανία και να τα μεγαλώσει ως Ρώσους έχει ήδη ξεκινήσει, σε ένα από τα πιο εκρηκτικά ζητήματα του πολέμου, όπως δείχνει έρευνα του Associated Press.

Η Όλγα Λοπάτκινα έκανε κύκλους στο υπόγειό της σαν παγιδευμένο ζώο. Για περισσότερο από μια εβδομάδα, η μητέρα από την Ουκρανία δεν είχε ακούσει τίποτα από τα έξι υιοθετημένα παιδιά της που είχαν εγκλωβιστεί στη Μαριούπολη, η οποία έχει καταληφθεί από την Ρωσία, και είχε τρελαθεί από την ανησυχία της.

Τα παιδιά είχαν περάσει τις διακοπές τους σε ένα θέρετρο στην πόλη του λιμανιού, ως συνήθως. Αλλά αυτή τη φορά είχε ξεσπάσει πόλεμος με την Ρωσία και τα μικρά της – που πάντα φοβόντουσαν το σκοτάδι – ήταν εγκαταλελειμμένα σε μια πολιορκημένη πόλη, χωρίς φως και χωρίς ελπίδα. Το μόνο που είχαν τώρα ήταν ο μεγαλύτερος γιος της, ο Τιμοφέι, ο οποίος ήταν μόλις 17 ετών.

Διαβάστε επίσης: Εγκατέλειψαν παιδιά με αναπηρία σε ιδρύματα

Τα «παιδιά του κράτους»

Τα ερωτήματα στριφογύριζαν διαρκώς στο κεφάλι της: Θα έπρεπε να προσπαθήσει να σώσει η ίδια τα παιδιά – και να διακινδυνεύσει να σκοτωθεί, κάνοντάς τα ορφανά για άλλη μια φορά; Ή θα έπρεπε να κάνει εκστρατεία, για να τα βγάλει από εκεί – και να ρισκάρει να σκοτωθούν ή να πέσουν στα χέρια των Ρώσων;

Δεν είχε ιδέα ότι το δίλημμά της θα την οδηγούσε κατευθείαν σε μια μάχη εναντίον της Ρωσίας, με το μεγαλύτερο διακύβευμα της ζωής της.

Η ανοιχτή προσπάθεια της Ρωσίας να υιοθετήσει παιδιά από την Ουκρανία και να τα μεγαλώσει ως Ρώσους έχει ήδη ξεκινήσει, σε ένα από τα πιο εκρηκτικά ζητήματα του πολέμου, όπως δείχνει έρευνα του Associated Press.

Χιλιάδες παιδιά έχουν βρεθεί στα υπόγεια των κατεστραμμένων από τον πόλεμο πόλεων όπως η Μαριούπολη και σε ορφανοτροφεία στα υποστηριζόμενα από την Ρωσία αυτονομιστικά εδάφη του Ντονμπάς.

Σε αυτά, περιλαμβάνονται εκείνα των οποίων οι γονείς σκοτώθηκαν από ρωσικούς βομβαρδισμούς, καθώς και άλλα που βρίσκονται σε ιδρύματα ή σε ανάδοχες οικογένειες, γνωστά ως «παιδιά του κράτους».

Πηγή: AP

«Τους λένε ψέματα ότι δεν τα θέλουν οι γονείς τους»

Η Ρωσία ισχυρίζεται ότι τα παιδιά αυτά δεν έχουν γονείς ή κηδεμόνες για να τα φροντίζουν ή ότι δεν μπορούν να εντοπιστούν. Όμως, το AP διαπίστωσε ότι αξιωματούχοι…