Μια σαιξπηρική μάχη για την εξουσία, ανεξέλεγκτοι τοπικοί ηγέτες, ένα πυρηνικό οπλοστάσιο και όποιος προλάβει. Όλα είναι πιθανά εάν φύγει ο Πούτιν.

Όσο ο Βλαντιμίρ Πούτιν βρίσκεται στην εξουσία, έχει βιαιοπραγήσει ενάντια σε εκατομμύρια ανθρώπους οδεύοντας προς την τυραννία. Αν φύγει όμως από την εξουσία θα φέρει ένα καινούργιο είδος χάους: μια σαιξπηρική μάχη για την εξουσία, ανεξέλεγκτους τοπικούς ηγέτες, ένα πυρηνικό οπλοστάσιο για όποιον προλάβει.

Προς το παρόν λίγοι θέλουν να μιλήσουν δημόσια για έναν κόσμο μετά τον Πούτιν, γιατί διστάζουν μπροστά στην ιδέα της ανάμειξης στην εσωτερική πολιτική ενός άλλου κράτους, γράφει χαρακτηριστικά το Politico.

Ωστόσο ιδιωτικά, δυτικές χώρες και αναλυτές εστιάζουν στα σενάρια που θα μπορούσαν να εκτυλιχθούν σε περίπτωση που ο Πούτιν αποχωρήσει, αλλά και στο πώς θα πρέπει να αντιδράσουν οι σύμμαχοι της Ουκρανίας.

Διαβάστε επίσης – Πούτιν: Όσοι επιθυμούν αλλαγή καθεστώτος στη Ρωσία θα πρέπει να προσέχουν τι εύχονται

«Θα είμαι προσεκτικός και δεν θα εικάσω πάρα πολύ σχετικά με την εσωτερική πολιτική κατάσταση στη Ρωσία» δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ την περασμένη εβδομάδα, ερωτηθείς πώς προετοιμάζεται η συμμαχία για την πιθανότητα ο Ρώσος ηγέτης να αποχωρήσει από την εξουσία.

«Ανεξάρτητα από το τι ίσως καταδεικνύουν διαφορετικές αναλύσεις, νομίζω ότι αυτό που πρέπει να κάνουμε στο ΝΑΤΟ είναι να είμαστε έτοιμοι για όλα τα ενδεχόμενα και, όταν πρόκειται για την Ουκρανία, να είμαστε έτοιμοι για να συνεχίσουμε να τους στηρίζουμε» τόνισε.

Αυτό στο οποίο συμφωνούν όλοι είναι πως η μετάβαση δεν θα είναι καθαρή και θα προκύψουν μυριάδες διλήμματα που ίσως πιέσουν τους συμμάχους της Δύσης. Για παράδειγμα πόσο μπορούν -και αν πρέπει- να επηρεάσουν τη διαδικασία διαδοχής. Τι πρέπει να κάνουν αν κατακερματιστεί η ρωσική δημοκρατία. Τι είδους σχέση πρέπει να επιδιώξουν με τον διάδοχο του Πούτιν.

«Πρέπει να αφήσουμε στην άκρη οποιαδήποτε ψευδαίσθηση ότι αυτό που θα συμβεί αμέσως μετά θα είναι δημοκρατία» σημείωσε ο Laurie Bristow, πρώην πρέσβης της Βρετανίας στη Ρωσία. «Νομίζω ότι αυτό που θα συμβεί στη συνέχεια θα είναι μάλλον μια περίοδος προβλημάτων» πρόσθεσε.

Ένας εκρηκτικός αγώνας για τη διαδοχή

Προς…