Διχασμένη εμφανίζεται η Ευρώπη για την πρόταση της Κομισιόν – Ξιφαράς: Το TTF δεν είναι αξιόπιστος δείκτης

Υπέρ της λύσης για καθορισμό ανώτατης τιμής στο Ολλανδικό TTF και κατά της επιβολής πλαφόν στην προμήθεια του ρωσικού φυσικού αερίου τάσσεται η ελληνική πλευρά, διαφοροποιώντας την πολιτική της σε σχέση με τα μέτρα που ανακοίνωσε την Τετάρτη η Κομισιόν.

Με δηλώσεις του στο protothema.gr ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας K. Σκρέκας αναφέρει ότι θα υποστηρίξει αυτή την θέση στο συμβούλιο υπουργών Ενέργειας την Παρασκευή.

Διαβάστε επίσης: Πρόβλεψη σοκ στην Ευρώπη για (πολλούς) δύσκολους χειμώνες – Πότε θα επέλθει η κανονικότητα

Η έκτακτη συνεδρίαση

Η ενεργειακή κρίση πρόκειται να βρεθεί στο επίκεντρο της αυριανής συνεδρίασης των υπουργών Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετά την απειλή του Βλαντιμίρ Πούτιν για ενεργειακό μπλακ άουτ στην Ευρώπη.

Στόχος της συνεδρίασης που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες, είναι η επίτευξη συμφωνίας σε μέτρα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.

Τα κράτη – μέλη

Μετά την Τσεχία που ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ότι διαφωνεί με την επιβολή πλαφόν στο φυσικό αέριο, θεωρώντας ότι αποτελεί ένα πολιτικό εργαλείο και όχι μια αποτελεσματική λύση, την σκυτάλη πήραν σήμερα και άλλες χώρες όπως η Πολωνία, η Ουγγαρία, η Σλοβακία ενώ σοβαρές ενστάσεις διατυπώνει και η ελληνική πλευρά.

Η Γερμανία έχει δηλώσει ότι είναι «σκεπτική» σχετικά με την ιδέα.

Όπως διαπιστώνει το Politico, «οι χώρες της ΕΕ είναι διχασμένες απέναντι στις ιδέες της φον ντερ Λάιεν για την ενεργειακή κρίση». Παρά τη συμφωνία που διαφαίνεται σε κάποια από τα πέντε βασικά μέτρα – όπως στην ενίσχυση των εταιρειών κοινής ωφέλειας προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν – υπάρχουν και άλλα που προκαλούν έντονες αντιδράσεις.

Διαβάστε επίσης: Η Ευρώπη γίνεται λιγότερο «πράσινη» – Η «μετάβαση» κόλλησε στον πόλεμο και την ενεργειακή κρίση

Ξιφαράς: Το TTF δεν είναι αξιόπιστος δείκτης

Από την άλλη, ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ Κωνσταντίνος Ξιφαράς επισημαίνει ότι ο δείκτης που χρησιμοποιείται σήμερα (είναι το ολλανδικό TTF) δεν αντικατοπτρίζει πλέον την ισορροπία προσφοράς και ζήτησης, είναι αναξιόπιστος και οδηγεί, λόγω κερδοσκοπικών…