Μία πολύ μεγάλη προσπάθεια γίνεται στη Σκύρο προκειμένου να διασωθεί ένα σπάνιο είδος, το σκυριανό αλογάκι.

Το αλογάκι της Σκύρου είναι μια ιδιαίτερα μικρόσωμη φυλή, θεωρείται μια από τις μικρότερες φυλές του κόσμου. Για αυτόν το λόγο, διεθνώς, κατατάσσεται στα πόνι αν και τα μορφολογικά του χαρακτηριστικά, εκτός του ύψους, είναι κοινά με εκείνα των αλόγων.

Αυτή η πρωτοβουλία αποσκοπεί στην ανάδειξη και διάσωση του είδους, με σκοπό να γίνεται η αναπαραγωγή των ζώων μόνο από τέτοιο είδος και να μην εξαφανισθεί.

Αρχικά ο ιπποτρόφος Μανώλης Τραχανάς, μίλησε για το σπάνιο αυτό είδος και για την εκστρατεία που πρέπει να στηθεί, προκειμένου να μην εξαφανισθούν τα σκυριανά αλογάκια.

«Στη Σκύρο υπάρχουν 180 σκυριανά αλογάκια, είναι μία από τις αρχαιότερες φυλές στον κόσμο. Δυστυχώς, στη δεκαετία του ’80, που έχασε τη χρησιμότητά του, το αλογάκι μπήκε στο περιθώριο, με αποτέλεσμα οι ντόπιοι, να μην ασχολούνται τόσο πολύ με το άλογο, και να μην υπάρχει και οικονομική βοήθεια από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Κατά καιρούς, υπάρχει βοήθεια από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, όπως και ένα πρόγραμμα που τρέχει ακόμα και σήμερα, και το οποίο σταματάει φέτος. Δεν ξέρουμε εάν θα συνεχιστεί αυτό το πρόγραμμα», είπε ο κ. Τραχανάς.

Το πρόγραμμα προβλέπει τα σκυριανά αλογάκια να ζευγαρώνουν μεταξύ τους, προκειμένου να μην χαθεί το είδος.

«Το πρόγραμμα βοηθάει με ένα ποσό, ένα συγκεκριμένο αριθμό αλόγων, και εμείς που πρέπει να αναπαράγουμε τα άλογα. Δεν είναι εύκολο γιατί ούτε τα χρήματα που δίνει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, είναι αρκετά, και έτσι δεν μπορούμε να συνεχίσουμε την ελεγχόμενη αναπαραγωγή που κάνουμε όλα αυτά τα χρόνια με αποτέλεσμα να σταματάει η αναπαραγωγή. Με το άλογο αυτό, αλώνιζαν τη φάβα, το σιτάρι, το κριθάρι, έκανε δηλαδή δουλειές στο αλώνισμα. Είναι άλογο εργασίας και υπήρχαν χιλιάδες πριν από 50 χρόνια. Είναι ελληνική αυτόχθονη φυλή, μία από τις 7 αυτόχθονες φυλές της Ελλάδος», πρόσθεσε.

«Το κτήμα είναι επισκέψιμο, ο χώρος δημιουργήθηκε για να μπορεί ο κόσμος να το επισκέπτεται και να γνωρίζει  το άλογο από κοντά, και να μπορούν οι μικροί μας φίλοι, μέχρι 40 κιλά, γιατί τα αλογάκια μας είναι μέχρι 1.15 στο ύψος. Δεν είναι πόνι, είναι ένα μικρό…