Τι εκτιμούν οι οικονομολόγοι και που θα κυλήσει η μπίλια για την Ευρώπη

Τον «κόκκινο» συναγερμό για το χτύπημα του φαινομένου «στασιμοπληθωρισμός» στην Ευρώπη πατούν οι αναλυτές και ο ευρωπαϊκός νότος κινδυνεύει περισσότερο.

Το ενδεχόμενο ενός παρατεταμένου στασιμοπληθωρισμού στην Ελλάδα μπαίνει ως προβληματισμός στις διεθνείς και εγχώριες εκθέσεις και οι οικονομολόγοι απαντούν τι μπορεί να συμβεί τους επόμενους μήνες.

Στο «Ελληνικό Πάνελ Οικονομολόγων» για τον Ιούλιο που δημοσιεύει το ΚΕΦίΜ – απάντησαν συνολικά 26 Ελληνίδες και Ελληνες οικονομολόγοι- και το 27% θεωρεί μάλλον απίθανο έναν παρατεταμένο στασιμοπληθωρισμό στην Ελλάδα στη χώρα μας εντός των προσεχών μηνών, ενώ το 31% τον θεωρεί πιθανό. Οικονομολόγοι και κυβερνήσεις καταγράφουν την αβεβαιότητα που χαρακτηρίζει σήμερα το διεθνές περιβάλλον. Στη νέα πραγματικότητα, τα επιτόκια πρόκειται να αυξηθούν και στην Ελλάδα και είναι άγνωστη η πορεία των διεθνών τιμών στην ενέργεια.

Διαβάστε επίσης:

Moody’s: Πόσο εκτεθειμένη είναι η Ελλάδα απέναντι στον στασιμοπληθωρισμό

Στο σενάριο είναι μια πολυετή περίοδο κατά την οποία ο πληθωρισμός παραμένει υψηλότερος από ό,τι τις τελευταίες δεκαετίες, ενώ η αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ παραμένει χαμηλότερη, στο μηδέν ή κοντά στο μηδέν. Όπως αναφέρει σε ανάλυσή της η Moody’s Investors Service, η νότια Ευρώπη να είναι περισσότερο εκτεθειμένη σε ένα σενάριο στασιμοπληθωρισμού. Η Ελλάδα και η Ρουμανία φαίνεται να είναι λιγότερο εκτεθειμένες σε ένα σενάριο παγιωμένου πληθωρισμού, ωστόσο οι ικανότητες πολιτικής κατά του στασιμοπληθωριστικού κύκλου είναι από τις πιο αδύναμες στην Ενωση.

Η Moody’s τονίζει όταν αν και ό πληθωρισμός δεν είναι το βασικό σενάριό της για την ΕΕ, όμως να συμβεί θα είναι πιστωτικά αρνητικό για τις χώρες. Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει αυξήσει τον κίνδυνο στασιμοπληθωρισμού, ωστόσο ο βαθμός της έκθεσης ποικίλλει ανά χώρα. Ένα μείγμα δημοσιονομικής-νομισματικής πολιτικής που να υποστηρίζει την ανάπτυξη θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο ενός σεναρίου στασιμοπληθωρισμού.

Προς την ύφεση και τι θα κάνει η ΕΚΤ

Η Goldman Sachs βλέπει επιδείνωση και τεχνική ύφεση στην ευρωζώνη με συρρίκνωση -0,2% το τέταρτο τρίμηνο πριν από την επιστροφή της ανάπτυξης από το…