«Εκτιμώ ότι όσο περνάνε οι ημέρες και οι εβδομάδες και θα πλησιάζουμε προς τις τουρκικές εκλογές, θα αυξάνει ο κίνδυνος επεισοδίου, χωρίς όμως να είναι αυτό η επιδίωξη της Τουρκίας»

Η Γαλάζια Πατρίδα είναι στρατηγική. Δεν είναι μία ακόμη διεκδίκηση. Δεν ήρθε απλώς να προστεθεί στον μεγάλο κατάλογο των ελληνοτουρκικών διαφορών. Η Γαλάζια Πατρίδα ενσωματώνει όλες τις προηγούμενες διεκδικήσεις και προσφέρει τη δυνατότητα για νέες. H στρατηγική της Γαλάζιας Πατρίδας δίνει τη δυνατότητα στην Τουρκία να διεκδικεί εκτός Διεθνούς Δικαίου, αλλά με τη λογική της ισχύος, όλη την Ανατολική Μεσόγειο. Πρόκειται για τον ζωτικό χώρο που χρειάζεται γύρω της η Τουρκία και βάσει αυτού διεκδικεί, χωρίς να βασίζεται καθόλου στο Διεθνές Δίκαιο, ανέφερε από την Κύπρο ο υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων της Ελλάδας Άγγελος Συρίγος.

Οι δύο στόχοι της Τουρκίας

Μιλώντας σε εκδήλωση με θέμα «Το ζήτημα της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών στην Ανατολική Μεσόγειο» που συνδιοργάνωσαν στη Λευκωσία η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας και ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος (ΠΔΣ), ο κος Συρίγος τόνισε ότι οι στόχοι της Τουρκίας σε Ελλάδα και Κύπρο είναι δύο:

  • Διαβάστε επίσης Χριστοδουλίδης: Αν γίνονταν δεκτές οι αξιώσεις της Τουρκίας η Κύπρος θα έχανε το 44% της ΑΟΖ της

«Ως προς την Ελλάδα, ο στόχος της είναι να σύρει τη χώρα σε διαπραγμάτευση εφ όλης της ύλης ακόμη και για θέματα επί παραδείγματι αν η Λέσβος, η Χίος, η Σάμος, η Ικαρία, τα Δωδεκάνησα, η Λήμνος, η Σαμοθράκη είναι ελληνικές. Ως προς την Κύπρο, να επιβεβαιώσει πως δεν μπορεί να γίνει εκμετάλλευση υδρογονανθράκων χωρίς να υπάρχει η σύμφωνη γνώμη της Τουρκίας.

»Είναι προφανές στην αντίληψή της ότι η Τουρκία αντιλαμβάνεται την Κύπρο και δη τις σχέσεις της Ελλάδας με την Κύπρο, όπως τις δικές της σχέσεις με τα κατεχόμενα. Δε μπορεί να αντιληφθεί – για την Κύπρο – ότι πρόκειται για ένα άλλο κράτος, ότι έχει τη δική του πολιτική. Θεωρεί ότι οι Ελλαδίτες επιβάλλουμε την άποψή μας στην Κυπριακή κυβέρνηση. Ο,τι δηλαδή συμβαίνει με την Τουρκία και τα κατεχόμενα, η Τουρκία το μεταφέρει στο περιβάλλον της Κύπρου. Σε αυτό το πλαίσιο βλέπει ενιαία Ελλάδα και Κύπρο».

Παρουσιάζοντας χάρτες με τις κατά καιρούς διεκδικήσεις…