Τις νέες επιδοτήσεις στα τιμολόγια για την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος ανακοίνωσε ο Υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας.

Η επιδότηση αφορά σε όλες τις παροχές κύριας και μη κύριας κατοικίας, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και ανεξαρτήτως παρόχου.

Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να αισχροκερδίσει σε βάρος των πολιτών, ανέφερε ο υπουργός Ενέργειας.

Σε ό,τι αφορά το ρεύμα στα νοικοκυριά σε όλες τις παροχές η κλιμακωτή επιδότηση είναι:

  • Κατανάλωση έως 500 κιλοβατώρες η επιδότηση θα φθάσει τα 238 ευρώ ανά μεγαβατώρα
  • Από 501 έως 1000 φθάνει τα 188 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Όσοι προσπαθήσουν να μειώσουν την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος κατά 15% σε σχέση με το 2021 η επιδότηση αυξάνεται κατά 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα
  • Άνω των 1000 κιλοβατώρων, που αφορά μόνο το 2% των νοικοκυριών, η επιδότηση είναι 98 ευρώ ανά μεγαβατώρα
  • Στα 286 ευρώ ανά μεγαβατώρα φθάνει η επιδότηση για τα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο και απορροφάται έως 100% η αύξηση.

Για τα επαγγελματικά τιμολόγια:

  • Έως 35 KVa και 2000 κιλοβατώρες κατανάλωση η επιδότηση είναι 200 ευρώ η μεγαβατώρα
  • Έως 35 KVa και πάνω από 2.000 κιλοβατώρες η επιδότηση είναι 50 ευρώ η μεγαβατώρα
  • Για τους αγρότες είναι οριζόντια η επιδότηση, στα 288 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Για το φυσικό αέριο η κυβέρνηση δεν θα δώσει επιδότηση αλλά η ΔΕΠΑ θα προσφέρει οριζόντια επιδότηση 25 ευρώ ανά θερμική κιλοβατώρα.

Ο υπουργός επανέλαβε ότι θα υπάρξει νέος μηχανισμός ανάκτησης υπερεσόδων στην προμήθεια ρεύματος. 

Επίσης έστειλε μήνυμα να εξοικονομηθεί ενέργεια, λέγοντας ότι στόχος είναι να μειωθεί 5% στις ώρες αιχμής, από 18.00 έως 21.00.

Για το φυσικό αέριο η κυβέρνηση δεν θα δώσει επιδότηση, αλλά η ΔΕΠΑ θα προσφέρει οριζόντια επιδότηση 25 ευρώ ανά θερμική κιλοβατώρα.

Ολόκληρη η δήλωση του Κώστα Σκρέκα

«Στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο οι  αρχηγοί των κρατών – μελών κατέληξαν σε κατ’ αρχήν συμφωνία για δραστικές παρεμβάσεις, με στόχο την μείωση των τιμών ενέργειας. Στην πολύμηνη προσπάθεια για κοινές ευρωπαϊκές πολιτικές απέναντι στην ενεργειακή κρίση, η Ελλάδα είναι πρωταγωνιστής και κινείται στον σκληρό πυρήνα της Ευρώπης από την αρχή της κρίσης, με κατάθεση προτάσεων και διαρκείς συνεννοήσεις.

Δύο από τις προτάσεις του Έλληνα…