Η «ασυνάρτητη» εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ κόντεψε να φέρει πολεμική σύγκρουση μεταξύ Κίνας και Ταϊβάν, σχολιάζουν διεθνή ΜΜΕ.

«Μήπως τον… πείραξε ο κοροναϊός; Τον πέρασε και δυο φορές απανωτά», αναρωτιούνται με χιούμορ αναλυτές και διεθνολόγοι για τον Τζο Μπάιντεν και την στρατηγική του στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ.

Αφορμή, φυσικά, γι’ αυτά τα όχι και τόσο αθώα σχόλια στάθηκε η επίσκεψη της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι, στην Ταϊβάν, που οδήγησε την Κίνα στα όριά της και τις διπλωματικές σχέσεις Ουάσιγκτον – Πεκίνου στο ναδίρ.

Διαβάστε επίσης: Washington Post: Να περιοριστεί η ζημιά από την απερίσκεπτη επίσκεψη της Πελόζι στην Ταϊπέι

Τελικά, ήταν πράγματι μία απολύτως προσωπική απόφαση της Νάνσι Πελόζι η επίσκεψη στην Ταϊβάν ή είχε πάρει το «πράσινο φως» από τον Λευκό Οίκο, κάτι που η αμερικανική κυβέρνηση αρνείται κατηγορηματικά;

Χαρακτηριστική είναι η άποψη που εξέφρασαν αραβικές διπλωματικές πηγές, σύμφωνα με τις οποίες ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, όχι μόνο γνώριζε, αλλά… έστειλε την Νάνσι Πελόζι στην Ταϊβάν, σε μία απόπειρα να… δοκιμάσει τα όρια του Πεκίνου.

«Όταν όμως ο Κόκκινος Δράκος έγινε έξαλλος, ο Μπάιντεν έβγαλε την ουρά του απ’έξω», σχολίασαν.

«Άδειασε την Πελόζι ο Λευκός Οίκος»

Ας μην ξεχνάμε ότι πριν καν αποχωρήσει από την Ταϊβάν η πρόεδρος της αμερικανικής Βουλής, ο Λευκός Οίκος φρόντισε να την… «αδειάσει» με το γάντι.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του εκπροσώπου του Λευκού Οίκου την Τρίτη, φάνηκε ξεκάθαρα ότι δεν στηρίζει την επίσκεψη της Νάνσι Πελόζι στην Ταϊβάν.

Ειδικότερα, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου μίλησε για «Μία Κίνα» και τόνισε πως η Ουάσιγκτον δεν αναγνωρίζει την Ταϊβάν ως ανεξάρτητο κράτος.

«Δεν υποστηρίζουμε την ανεξαρτησία της Ταϊβάν, το έχουμε ξαναπεί. Υποστηρίζουμε την αυτοάμυνα της Ταϊβάν, τηρώντας τον νόμο για τις σχέσεις της Ταϊβάν. Αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε», σημείωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζον Κέρμπι.

Την είχε «αδειάσει» και ο Μπλίνκεν

Αξίζει να σημειωθεί ότι, μία ημέρα πριν την άφιξη Πελόζι στην Ταϊβάν, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, δήλωσε ότι μια πιθανή επίσκεψη στην Ταϊβάν από την Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων θα ήταν…