Με τους υψηλούς τόνους στο ζήτημα των παρακολουθήσεων, ο Νίκος Ανδρουλάκης επιδιώκει την ξεκάθαρη αξιακή διαφοροποίηση του ΠΑΣΟΚ και από τη Νέα Δημοκρατία

γράφει η Μυρτώ Λιαλιούτη

Με τον τρόπο που η Χαριλάου Τρικούπη κινείται στην υπόθεση της απόπειρας παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη, φαίνεται πως στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ έχουν βάλει στόχο την ανάδειξή τους ως τρίτο πόλο και εναλλακτική λύση ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση.

Η προσπάθεια του Νίκου Ανδρουλάκη αφορά την ξεκάθαρη αξιακή διαφοροποίησή του, με στόχο το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ να διεκδικήσει ένα ευρύ φάσμα κεντροαριστερών και σοσιαλδημοκρατών ψηφοφόρων, αποκρούοντας την προσπάθεια διεμβολισμού τόσο από τις δύο πλευρές.

Διαβάστε επίσης – Ερευνα Prorata: Στο 5,5% η διαφορά ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ – Τι απασχολεί τους Ελληνες

Οι διαφορές με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι λίγο πολύ δεδομένες – τα δύο κόμματα προσπαθούν να κερδίσουν την πρωτοκαθεδρία στον ίδιο χώρο και εδώ και χρόνια η άνοδος του ενός έχει συνδεθεί με την πτώση του άλλου.

Για τη ΝΔ, ωστόσο, τα στοιχεία που μέχρι τώρα υπήρχαν στη διάθεση της πασοκικής ηγεσίας έδειχναν μια διαφορετική ιστορία: ένα ποσοστό της βάσης του κόμματος, κρατώντας την αυτονομία του, θα προτιμούσε να σχηματίσει κυβέρνηση με τη ΝΔ παρά με τον ΣΥΡΙΖΑ -απόρροια, κι αυτό, του άτυπου πολέμου μεταξύ των δύο, αλλά και του κλίματος που διαμορφώθηκε πριν από τις εκλογές του 2019.

Στη δημοσκόπηση της ProRata το Σαββατοκύριακο («ΕφΣυν»), σε ποσοστό 46% οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ απαντούν πως σε περίπτωση σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας προτιμούν μια συνεργασία ανάμεσα στο κόμμα τους και τη ΝΔ. Μια μεγάλη δεξαμενή των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, σύμφωνα με άλλες πρόσφατες έρευνες, αυτοπροσδιορίζεται ως κεντρώα – και είναι αυτή, εκτιμούν έμπειρα κεντροαριστερά στελέχη, που προσπαθεί να κερδίσει ο Μητσοτάκης, τόσο με τοποθετήσεις κεντροαριστερών στελεχών σε κρίσιμες κρατικές θέσεις όσο και με μεταρρυθμίσεις που αυτή η πλευρά βλέπει θετικά.

Η ατζέντα της διαφάνειας

Οι υψηλοί τόνοι στο ζήτημα των παρακολουθήσεων έχουν στόχο να αναδείξουν την ατζέντα της διαφάνειας, που θεωρείται προνομιακή για το ΠΑΣΟΚ.

«Είναι ένα προσωπικό ζήτημα που δεν είναι προσωπικό ζήτημα», είπε από τα Χανιά χθες ο…