Τι συνέβη

Ενα πρωτοφανές περιστατικό έρχεται στο φως της δημοσιότητας. Πρόκειται για απαγόρευση πτήσης που επιβλήθηκε σε Έλληνα καθηγητή από την Αγκυρα, μετά από αίτημα των ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, οι τουρκικές Αρχές εμπόδισαν τον ακτιβιστή καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Τάκη Πολίτη,  να ταξιδέψει αεροπορικώς από Κωνσταντινούπολη προς Καράκας, μετά από αίτημα της Υπηρεσίας Τελωνείων και Συνόρων των ΗΠΑ (NTVC), με τη δικαιολογία ότι θα πετούσε για λίγα μίλια σε υπό αμερικανικό έλεγχο FIR.

  • Διαβάστε επίσης:  Γιατί οι πτήσεις με αεροπλάνα θα γίνουν ακόμα πιο τρομακτικές

Απαγόρευση πτήσης – Τι συνέβη

Ο κ. Πολίτης από την 1η Οκτωβρίου έχει λάβει εκπαιδευτική άδεια έχοντας μάλιστα παραιτηθεί και τη θέση του κοσμήτορα της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας που κατείχε μέχρι και τις 30 Σεπτεμβρίου. Στόχος του είναι να μεταβεί σε πανεπιστήμιο της πρωτεύουσας Καράκας της Βενεζουέλας, προκειμένου να διδάξει εκεί.

Το ταξίδι ήταν προγραμματισμένο να γίνει με την Turkish Airlines μέσω Κωνσταντινούπολης.

Ο καθηγητής πέταξε κανονικά με τη συγκεκριμένη εταιρεία από την Αθήνα έως την Κωνσταντινούπολη και την ώρα τού check in για την πτήση από την Κωνσταντινούπολη στο Καράκας, υπάλληλοι του αεροδρομίου τον ενημέρωσαν ότι δεν μπορεί να επιβιβαστεί καθώς θεωρείται ανεπιθύμητος από τις αμερικανικές υπηρεσίες.

Στην πορεία αποκαλύφθηκε ότι η υπηρεσία είναι η NTVC, με λίγα λόγια το κέντρο ελέγχου της Υπηρεσίας Τελωνείων και Συνόρων των ΗΠΑ, το οποίο συστάθηκε λίγο μετά τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου. Η εν λόγω αμερικανική Αρχή, είναι υπεύθυνη να ελέγχει ποιος εισέρχεται στο έδαφος των ΗΠΑ αλλά και ποιος πετάει πάνω από τον εναέριο χώρο τους και να αποκλείει «ανεπιθύμητους» πριν καν ανέβουν στο αεροπλάνο.

Το θέμα ωστόσο, είναι ότι ο κ. Πολίτης δεν ταξίδευε σε προορισμό εντός ΗΠΑ, ώστε να κηρυχτεί «ανεπιθύμητος». Τουναντίον ο προορισμός του ήταν άλλη χώρα. Η εξήγηση που του δόθηκε ήταν ότι κατά τη διάρκεια του ταξιδιού το αεροσκάφος θα περνούσε από χώρο εναέριας κυκλοφορίας που ελέγχεται από τις ΗΠΑ.

«Είναι απαράδεκτη η απαγόρευση»

«Χωρίς να προτάσσω την πανεπιστημιακή μου ιδιότητα, θεωρώ ότι η απαγόρευση επιβίβασής μου από τις αμερικανικές αρχές σε αεροσκάφος…