Προβληματισμό προκαλούν στην Τουρκία οι κοινές ασκήσεις που πραγματοποίησαν, υπό ρωσική επίβλεψη, οι συριακές δυνάμεις με τις κουρδικές κοντά στα τουρκικά σύνορα.

«Οι δυνάμεις του συριακού καθεστώτος» γράφει τουρκικό δημοσίευμα στην αραβική γλώσσα, «συμμετείχαν σε κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις – «SDF», κοντά στα σύνορα της Συρίας με την Τουρκία, για πρώτη φορά από την ίδρυση των «SDF» το 2015 (φωτογραφία, επάνω, από turkpress.co).

«Ψευδές ρωσικό μήνυμα»

Τούρκοι στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες και αναλυτές περιγράφουν τις ασκήσεις του Στρατού της Συρίας στο βόρειο τμήμα της χώρας με τις «Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις», ραχοκοκαλιά των οποίων είναι η πολιτοφυλακή YPG/PKK:

Δείτε ακόμα – Τουρκία: Επιμένει στα σχέδιά της για τη Συρία

«Πρόκειται για ψευδές ρωσικό μήνυμα προς την Τουρκία, η οποία απειλεί να πραγματοποιήσει στρατιωτική επιχείρηση κατά των τρομοκρατικών οργανώσεων νότια των συνόρων της», τονίζουν.

Οι ασκήσεις που πραγματοποιήθηκαν στην περιοχή Μανμπίτζ, στη βόρεια επαρχία του Χαλεπίου, υπό την επίβλεψη αξιωματικών των ρωσικών δυνάμεων, περιελάμβαναν αμφίβιες στρατιωτικές ασκήσεις.
Κατά τη διάρκεια των ασκήσεων, οι δυνάμεις του συριακού καθεστώτος πραγματοποίησαν μεγάλης κλίμακας επίθεση με άρματα μάχης, διασχίζοντας τα ύδατα του ποταμού για να φτάσουν στην αντίπερα όχθη, συνοδευόμενες από ρωσικά ελικόπτερα και πυρά πυροβολικού των «SDF».

Το σχέδιο προέβλεπε, επίσης, στόχευση από το ρωσικό σύστημα αεράμυνας (Pantsir) ενός στρατιωτικού drone που πέταξε στην περιοχή της εκπαίδευσης, σύμφωνα με όσα μετέδωσε το Al-Jazeera Net.

Σχετίζονται με τα τουρκικά σχέδια

Το ρωσικό πρακτορείο Rusvesna δημοσίευσε βίντεο από τις ασκήσεις, επισημαίνοντας ότι αυτές σχετίζονται με την προετοιμαζόμενη τουρκική επίθεση κατά της βόρειας Συρίας, και ανέφερε ότι η Τουρκία θα πρέπει να λάβει υπόψη της πως «η Συρία θα απαντήσει σκληρά εάν ξεκινήσει η στρατιωτική επιχείρηση ».

Σχολιάζοντας το θέμα, ο στρατιωτικός αναλυτής, ταξίαρχος Αχμέτ Ραχάλ, είπε ότι οι πρόσφατες ασκήσεις του Στρατού της Συρίας με τις «SDF», υπό ρωσική επίβλεψη, δεν πρέπει να θεωρηθεί πως έχουν ως στόχο να ανυψώσουν το επίπεδο μαχητικότητας των συμμετεχόντων…