Τι αποκαλύπτουν οι New York Times για την περίοδο διακυβέρνησης Τραμπ και τους «χουβαρντάδες» αξιωματούχους ξένων κυβερνήσεων

Σε δημοσίευμά τους οι New York Times, αναφέρουν ότι κυβερνητικοί αξιωματούχοι από τουλάχιστον έξι κράτη ξόδεψαν πάνω από 750.000 δολάρια στο ξενοδοχείο του Ντόναλντ Τραμπ την περίοδο 2017 – 2018 σε κρίσιμες στιγμές για τις σχέσεις αυτών των χωρών με τις ΗΠΑ. Οι ΝΥΤ επικαλούνται έγγραφα που παραδόθηκαν στο Κογκρέσο από λογιστική εταιρεία που εργαζόταν για λογαριασμό του ξενοδοχείου.

Πρόκειται για τις κυβερνήσεις της Μαλαισίας, της Σαουδικής Αραβίας, του Κατάρ, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, της Τουρκίας και της Κίνας που φαίνεται να μην λυπήθηκαν τα έξοδα μισθώνοντας δωμάτια με κόστος άνω των 10.000 δολαρίων τη βραδιά, προσλαμβάνοντας προσωπικούς γυμναστές για τους αξιωματούχους και αξιοποιώντας με το αζημίωτο τις υπηρεσίες του ξενοδοχείου.

  • Διαβάστε επίσης: Το σκίτσο της Washington Post: Οι τρεις άνδρες που μετάνιωσαν πικρά τις κινήσεις τους

Προσπαθούσαν να επηρεάσουν την αμερικανική κυβέρνηση

Ο πρωθυπουργός της Μαλαισίας, για παράδειγμα, προσέλαβε έναν προσωπικό γυμναστή αξίας 1.500 δολαρίων κατά τη διάρκεια της διαμονής του στο ξενοδοχείο Trump το 2017. Το υπουργείο Άμυνας της Σαουδικής Αραβίας νοίκιασε αρκετές σουίτες, κόστους 10.500 δολαρίων η καθεμία, με την κράτηση στο όνομα «Αυτού Εξοχότητα». Αξιωματούχοι του Κατάρ ξόδεψαν εκεί περισσότερα από 300.000 δολάρια τις εβδομάδες που προηγήθηκαν μιας συνάντησης με τον Τραμπ το 2018.

Τα νέα έγγραφα αφορούν μόνο μια περίοδο μηνών, αλλά προσφέρουν μία καθαρή εικόνα για το πώς ξένες κυβερνήσεις ξόδεψαν πολλά χρήματα στο ξενοδοχείο κατά τους μήνες-κλειδιά, όταν προσπαθούσαν να επηρεάσουν την κυβέρνηση του κ. Τραμπ. Τα έγγραφα δείχνουν επίσης ότι οι Ρεπουμπλικάνοι λομπίστες που εργάζονταν για λογαριασμό αυτών των χωρών – μερικοί από τους οποίους λειτουργούσαν χωρίς να έχουν εγγραφεί ως ξένοι πράκτορες, όπως απαιτεί ο νόμος – ξόδεψαν δεκάδες χιλιάδες ευρώ περισσότερα στο ξενοδοχείο Trump κατά τις ίδιες περιόδους.

Οι κυρώσεις σε κρατική τουρκική τράπεζα και η αμερικανοτουρκική ΜΚΟ

Τα αρχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Βουλή των Αντιπροσώπων δείχνουν επίσης συνολικά 65.139 δολάρια σε χρεώσεις από το Αμερικανοτουρκικό…