Σήμα κινδύνου για τους SARS-CoV-2, γρίπη και RSV που εμφανίζουν επεκτατικές διαθέσεις ξεκινώντας την πορεία τους από τα σχολεία και τους παιδικούς σταθμούς • Γεμίζουν τα νοσοκομεία Παίδων • Ανησυχία για τον χειμώνα.

Δυναμική είσοδο επιφύλασσαν οι αναπνευστικοί ιοί (και) στη χώρα μας, καθώς εκτός από τον SARS-CoV-2, o ιός της γρίπης αλλά και ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV) εμφανίζουν επεκτατικές διαθέσεις ξεκινώντας την πορεία τους από τα σχολεία και τους παιδικούς σταθμούς. Οι επιστήμονες μοιραία «βλέπουν» να επιβεβαιώνεται το κακό σενάριο της τριδυμίας, με τα παιδιά να αποτελούν το… καύσιμο για τη μετάδοση των ιών στην κοινότητα.

Οπως δηλώνει στα «ΝΕΑ» ο ομότιμος καθηγητής Παιδιατρικής και Ενδοκρινολογίας του ΕΚΠΑ και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Γιώργος Χρούσος, τα παιδιατρικά νοσοκομεία – με έμφαση στις Παθολογικές κλινικές – έχουν υψηλή πληρότητα με περιστατικά γρίπης, RSV αλλά και κορωνοϊού.

Αιτία του νέου κύματος που καταγράφεται είναι σύμφωνα με τον ειδικό η απουσία ανοσίας στον παιδικό πληθυσμό, καθώς τα περασμένα έτη οι καραντίνες λειτούργησαν ως «προστατευτική γυάλα», δημιουργώντας συνεπακόλουθα ένα σημαντικό κενό στο ανοσοποιητικό τους σύστημα.

Σε κάθε περίπτωση δε, από το «μείγμα» των ιών που κυκλοφορούν δεν θα πρέπει να παραλείπει κανείς τους αδενοϊούς, τους ρινοϊούς, οι οποίοι επίσης επανέκαμψαν εν απουσία μάσκας και άλλων προληπτικών μέτρων.

Ο ίδιος πάντως εμφανίζεται καθησυχαστικός σε ό,τι αφορά τους μικρούς ασθενείς, καθώς είναι τεκμηριωμένο πως κατά κανόνα δεν απειλούνται με σοβαρές επιπλοκές. «Η αντιμετώπισή τους είναι κυρίως υποστηρικτική – π.χ. λαμβάνουν φάρμακα για τον πυρετό αλλά και ενδοφλέβιο ορό ενώ στην περίπτωση επιλοίμωξης χορηγούνται αντιβιοτικά. Είναι εν τούτοις ιδιαίτερα σπάνιο για τα παιδιά να εμφανίσουν σοβαρή επιδείνωση ή να κριθεί αναγκαία η διασωλήνωσή τους».

Εμβολιασμοί

Εν τω μεταξύ υπενθυμίζεται πως από αυτή την εβδομάδα ξεκινούν οι εμβολιασμοί έναντι της λοίμωξης Covid-19 για παιδιά 6 μηνών έως 4 ετών μετά τη σχετική σύσταση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών – ειδικά για όσα έχουν διαγνωστεί με υποκείμενα νοσήματα ή βρίσκονται σε ανοσοκαταστολή.

Παράλληλα, η Επιτροπή έχει εγκρίνει και τον…