Η Γερμανία πρέπει οπωσδήποτε να εξετάσει το ενδεχόμενο να παρατείνει τη λειτουργία των πυρηνικών εργοστασίων της, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Τσεχίας Πετρ Φιάλα μετά τη συνάντησή του με τον γερμανό καγκελάριο Ολαφ Σολτς.

Ο πρωθυπουργός της Τσεχίας Πετρ Φιάλα παρότρυνε τη Γερμανία να διατηρήσει σε λειτουργία τα τρία τελευταία πυρηνικά της εργοστάσια πέραν του χρονοδιαγράμματος για το κλείσιμό τους, στα τέλη του 2022.

Παράταση λειτουργίας

Μετά τη συνάντησή του με τον γερμανό καγκελάριο Oλαφ Σολτς στην Πράγα χθες Δευτέρα (φωτογραφία, επάνω, από το Reuters/David W Cerny), ο κ. Φιάλα δήλωσε πως το Βερολίνο πρέπει οπωσδήποτε να εξετάσει το ενδεχόμενο παράτασης του χρονικού διαστήματος που οι πυρηνικοί σταθμοί θα παραμείνουν σε λειτουργία, τουλάχιστον για μερικούς μήνες.

Δείτε ακόμα – ΕΕ: Η τσεχική προεδρία ανακοίνωσε έκτακτη σύνοδο των υπουργών Ενέργειας στις 9 Σεπτεμβρίου

Οι τιμές της ενέργειας στην Ευρώπη άρχισαν να αυξάνονται από το περασμένο φθινόπωρο. Oμως η άνοδός τους επιταχύνθηκε με ραγδαίο ρυθμό αφότου εισέβαλε ο ρωσικός στρατός στην Ουκρανία την 24η Φεβρουαρίου και η Ευρωπαϊκή Eνωση άρχισε διαδικασίες για να τερματίσει σταδιακά την εξάρτησή της από το πετρέλαιο και φυσικό αέριο που εισάγει από τη Ρωσία.

«Συμφωνήσαμε πως πρέπει να βρεθεί πανευρωπαϊκή λύση για να εξασφαλίσουμε χαμηλότερες τιμές ενέργειας», δήλωσε ο τσέχος πρωθυπουργός, αναφερόμενος στη συνάντησή του με τον γερμανό καγκελάριο.

Κατασκευάζει νέους αντιδραστήρες

Η Τσεχία εξαρτάται από την πυρηνική ενέργεια και, αντίθετα με τη γειτονική της χώρα, σχεδιάζει να αυξήσει τη δυναμικότητα των πυρηνικών ηλεκτροπαραγωγικών σταθμών της.

Η συμμετοχή της πυρηνικής ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα του κράτους-μέλους της ΕΕ αναμένεται να ξεπεράσει το 50% το 2040, βάσει των σχεδιασμών της κυβέρνησης στην Πράγα. Για την επίτευξη του στόχου αυτού αναμένεται να αρχίσει η κατασκευή νέων πυρηνικών αντιδραστήρων.

Τα τελευταία τρία πυρηνικά ηλεκτροπαραγωγικά εργοστάσια σε λειτουργία στη Γερμανία σχεδιάζεται να κλείσουν οριστικά στα τέλη του τρέχοντος έτους, στο πλαίσιο της πολιτικής που συνοψίζεται με τον όρο Energiewende («ενεργειακή μετάβαση») και είχε καταρτιστεί επί των ημερών της προκατόχου του κ. Σολτς, της Ανγκελα…