Παράλληλα με την πανδημία, έχει βγει στην επιφάνεια, με λίγο πιο έντονες εκφάνσεις, μία ήδη γνωστή επιδημία: το άγχος.

Το “η ζωή μού φαίνεται βουνό” είναι μία έκφραση που ακούμε πιο συχνά από ότι παλιότερα γύρω μας. Έχουμε λιγότερη υπομονή για τις καθημερινές, υπό άλλες συνθήκες, απλές δυσκολίες. Έχουμε περισσότερη ένταση, φόβο, ανασφάλεια και ανησυχία. Συναισθήματα που μεταφράζονται σε άγχος, γενικευμένη ανησυχία και μία αγωνία να έχουμε τον έλεγχο της ζωής μας.

Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα στο περιοδικό Harper’s Bazaar η Δρ. Wendy Suzuki, καθηγήτρια νευροεπιστήμης και ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης υποστηρίζει ότι αυτά τα συναισθήματα δεν είναι απαραίτητα άχρηστα ή επιβλαβή για την ευημερία μας. Στην πραγματικότητα, αν μπορέσουμε να τα επαναπροσδιορίσουμε, θα μπορούσαν να διατηρήσουν τις ισορροπίες με όσο το δυνατόν λιγότερες συναισθηματικές απώλειες.

“Αντιλαμβανόμαστε το άγχος ως μία δυσλειτουργία ενώ στην πραγματικότητα είναι μέρος της εξέλιξής μας. Ο συγκεκριμένος μηχανισμός του οργανισμού μας είναι προγραμματισμένος να ανταποκρίνεται σε οτιδήποτε αντιλαμβάνεται ως απειλή. Αντί να το σκέφτεσαι ως κάτι που σου συμβαίνει, δες το σαν μια ενσωματωμένη δύναμη, κάτι που θα σε προστατεύσει από έναν κίνδυνο», εξηγεί η ειδικός. Εξ ου και ο τίτλος του τελευταίου της βιβλίου, το Anxiety is Your Superpower.

«Είναι ένας μηχανισμός επιβίωσης», συμφωνεί στο ίδιο άρθρο η ψυχοθεραπεύτρια Charlotte Fox Weber. “Φαίνεται ότι χρησιμοποιούμε αυτήν τη δύναμη με λάθος τρόπο. Πρέπει να επενδύσουμε σε πιο γόνιμους στόχους για να είμαστε πιο παραγωγικοί.” λέει. “Είναι ο μηχανισμός που μας κρατά συγκεντρωμένους. Αλλά το κλειδί είναι η δόση. Θέλουμε να έχουμε κίνητρο για να τα καταφέρουμε, όχι να πανικοβληθούμε”.

Το άγχος στις σωστές δόσεις μπορεί να είναι ωφέλιμο

«Αυτό το ανακάτεμα στο στομάχι όταν είσαι νευρικός σε μια συνάντηση ή πριν κάνεις μια παρουσίαση», εξηγεί η Suzuki, «δείχνει ότι νοιάζεσαι, σημαίνει ότι θα είσαι πιο επιμελής και σε εγρήγορση. Είναι το αρχέγονο εκείνο ένστικτο που ενεργοποιεί και οξύνει τη μνήμη σου». Αρκεί να το δεις με διαφορετική ματιά.

Στο βιβλίο της η Suzuki παραθέτει τις διάφορες υπερδυνάμεις που μπορεί να ξεκλειδώσει το ”καλό” άγχος, από την…