«Δεν κάνουμε πειράματα με τους θεσμούς», σχολίασε χαρακτηριστικά ο Νίκος Ανδρουλάκης, μιλώντας για τις κόκκινες γραμμές του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Τέσσερα πρόσωπα επέλεξε ο Νίκος Ανδρουλάκης για να τον πλαισιώσουν στην χθεσινή συνέντευξη Τύπου: τους δικηγόρους του Μιχάλη Καλαντζόπουλο, Μανώλη Βελεγράκη και Χρήστο Κακλαμάνη και τον ομότιμο καθηγητή συνταγματικού δικαίου Νίκο Αλιβιζάτο.

Η απόφαση είχε λόγο ουσιαστικό και λόγο θεσμικό: η ομάδα των δικηγόρων του είναι αυτή που χειρίστηκε από την πρώτη στιγμή την υπόθεση, όταν τον περασμένο Αύγουστο ο Ανδρουλάκης πέρασε την πόρτα του Αρείου Πάγου.

Διαβάστε επίσης – Ανδρουλάκης για υποκλοπές: Οι εκλογές να γίνουν σε καθαρό τοπίο, χωρίς σκιές

Ο Αλιβιζάτος, από την άλλη, προσέδωσε στην κεντροαριστερή παρέμβαση επιπλέον θεσμικό κύρος –η κριτική του συνταγματολόγου ήταν λεπτομερής και αφορούσε ζητήματα που έχουν μέχρι τώρα ανοίξει μόνο σε επιστημονικό επίπεδο, όπως η απουσία του ονόματος του παρακολουθούμενου πάνω στην αίτηση που θα πηγαίνει προς έγκριση στους αρμόδιους εισαγγελείς ή τον Πρόεδρο της Βουλής.

Κατά την συνέντευξη Τύπου, ο Ανδρουλάκης, ο Αλιβιζάτος και οι υπόλοιποι νομικοί άσκησαν παρόμοιου ύφους κριτική για τους χειρισμούς της σημερινής και της προηγούμενης κυβέρνησης.

Πέραν της ουσίας της υπόθεσης, συμβολικά αυτό επιτρέπει στην Χαριλάου Τρικούπη να διαφοροποιεί την κριτική της από αυτή της αξιωματικής αντιπολίτευσης (ο Αλέξης Τσίπρας κατέθεσε την τέταρτη ερώτησή του προς τον πρωθυπουργό), δίνοντας συγκεκριμένες παραμέτρους για το «όχι» του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τις αλλαγές στην ΕΥΠ –η τριετία μετά την οποία ο παρακολουθούμενος θα ενημερώνεται για την παρακολούθησή του και όχι για τον λόγο που αυτή έγινε, αλλά και η μη ανάμειξη της ΑΔΑΕ στην διαδικασία λειτουργούν ανασταλτικά για την Χαριλάου Τρικούπη.

Η κεντροαριστερή πρόταση

«Δεν κάνουμε πειράματα με τους θεσμούς», σχολίασε χαρακτηριστικά ο Νίκος Ανδρουλάκης, μιλώντας για τις κόκκινες γραμμές του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Η κεντροαριστερή πρόταση βασίζεται στην κατάργηση της διάταξης που απαγορεύει στην ΑΔΑΕ να ενημερώνει τους παρακολουθούμενους για λόγους εθνικής ασφαλείας και αναδρομικά, την πλήρη αιτιολόγηση της άρσης του…