Ο υπουργός Εξωτερικών με τη στάση του στο ζήτημα των υποκλοπών έδωσε «ψήφο εμπιστοσύνης» στον Πρωθυπουργό, αλλά όχι «λευκή επιταγή» • Δεν θα αφήσει την υπόθεση να ξεχαστεί, καθώς επί της ουσίας δεν αρνείται ότι τον αφορά άμεσα.

Σε μια διαρροή μέσω κύκλων και δύο ακόμα διαδοχικές δημόσιες δηλώσεις προχώρησε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας με αιχμή τις αποκαλύψεις περί παρακολουθήσεων και τις λίστες που μεταξύ άλλων αναφέρονταν και στο όνομά του. Δηλώσεις στις οποίες όσοι τις διάβασαν είδαν την αυτονόητη στήριξη ενός υπουργού στην κυβέρνηση που συμμετέχει.

Δεν είδαν διάψευση περί της παρακολούθησής του και προσπάθειας υποκλοπής των συνομιλιών του. Και σίγουρα διάβασαν την απαίτησή του για άπλετο φως στην υπόθεση, όπως άλλωστε δεσμεύτηκε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στοιχειώδης σύνεση

Πιο συγκεκριμένα, στις 5 Νοεμβρίου και ενώ είχε ήδη γίνει γνωστή η λίστα με τα ονόματα που δημοσίευε η εφημερίδα «Documento», κύκλοι του υπουργού Εξωτερικών ανέφεραν χαρακτηριστικά: «Είναι αδιανόητο και επικίνδυνο να υπονοείται ότι ο Πρωθυπουργός παρακολουθούσε τον υπουργό Εξωτερικών. Η χώρα λαμβάνει συνεχώς μέτρα για την ασφάλεια των επικοινωνιών του υπουργού Εξωτερικών και των μελών του ΚΥΣΕΑ, καθώς πολλοί εντός και εκτός Ελλάδας θα ήθελαν να ακούνε τις συνομιλίες τους».

Επανήλθε την περασμένη Κυριακή, απαντώντας ο ίδιος αυτή τη φορά και όχι μέσω κύκλων σε σχετική ερώτηση στο πλαίσιο συνέντευξης («Ελεύθερος Τύπος»). Δήλωσε μεταξύ άλλων ότι αυτό για το οποίο ανησυχεί και απεύχεται είναι «να διαμορφωθεί ένα τοξικό πολιτικό κλίμα σε όλους τους τομείς, το οποίο θα επηρεάσει και τους τομείς της εξωτερικής πολιτικής και της εθνικής άμυνας, σε μια ιδιαιτέρως κρίσιμη συγκυρία». Για να συμπληρώσει πως ελπίζει «εν όψει μιας χρονιάς στην οποία σε κάθε περίπτωση θα διεξαχθούν εκλογές, να επικρατήσει η στοιχειώδης σύνεση».

Τρίτη και πλέον πρόσφατη δήλωσή του για το θέμα την περασμένη Δευτέρα, κατά την προσέλευσή του στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες. Στην οποία ανέφερε ότι «η συνεργασία μου με τον Πρωθυπουργό είναι μια συνεργασία διαρκής και χαρακτηρίζεται από αμοιβαία εμπιστοσύνη. Εχει παραγάγει άλλωστε απτά αποτελέσματα στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής…