Σχέδιο για τον περιορισμό του αριθμού των ταξιδιωτικών θεωρήσεων που εκδίδονται και χορηγούνται σε Ρώσους παρουσίασε σήμερα Πέμπτη ο Φινλανδός υπουργός Εξωτερικών Πέκα Χααβίστο.

Όλο και περισσότεροι Ρώσοι ταξιδεύουν στη σκανδιναβική χώρα για διέλευση σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Οι πτήσεις από τη Ρωσία προς την ΕΕ διακόπηκαν μετά την έναρξη της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου. Η Φινλανδία, η οποία μοιράζεται εκτεταμένα σύνορα με τη Ρωσία, έχει γίνει επομένως μια σημαντική χώρα διέλευσης για τους Ρώσους ταξιδιώτες.

«Πολλοί το είδαν αυτό ως μια παράκαμψη του καθεστώτος των κυρώσεων», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Φινλανδός υπουργός Εξωτερικών.

Η Φινλανδία επιδιώκει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και η πολιτική και λαϊκή υποστήριξη για την ένταξη στη Συμμαχία εκτοξεύτηκε στα ύψη μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία.

Ωστόσο, η σκανδιναβική χώρα παραμένει μέχρι σήμερα το μόνο μέλος της ΕΕ και γείτονας της Ρωσίας χωρίς περιορισμούς σε τουριστικές βίζες για τους Ρώσους πολίτες.

Το καθεστώς Σένγκεν και η φινλανδική νομοθεσία δεν επιτρέπουν την πλήρη απαγόρευση βίζας με βάση την εθνικότητα, αλλά το Ελσίνκι μπορεί να μειώσει τον αριθμό των θεωρήσεων που εκδίδονται βάσει κατηγορίας, συμπεριλαμβανομένης της τουριστικής βίζας, σημείωσε ο Χααβίστο.

Ως εκ τούτου, το υπουργείο παρουσίασε σήμερα πρόταση στην κυβέρνηση που θα επιτρέψει στη Φινλανδία να «προτιμά» ομάδες όπως μέλη οικογενειών και φοιτητές, μειώνοντας παράλληλα τις τουριστικές βίζες.

Εάν η κυβέρνηση δώσει το πράσινο φως, μπορεί να ληφθεί μια απόφαση μέχρι το τέλος του μήνα.
 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ