Όταν μια έκρηξη συντάραξε το μικρό χωριό της Πολωνίας Σεβόντοφ, η πρώτη σκέψη της Γιοάνα Μάγκους ήταν ότι κάτι είχε συμβεί στις γειτονικές εγκαταστάσεις επεξεργασίας σιτηρών.

Η πραγματικότητα όμως ήταν πολύ πιο ζοφερή –ένας πύραυλος αγνώστου μέχρι στιγμής προελεύσεως είχε εκραγεί στο Σεβόντοφ σκοτώνοντας δύο ανθρώπους και θέτοντας το χωριό στο επίκεντρο ενός επικίνδυνου κεφαλαίου στον πόλεμο στην Ουκρανία.

“Ακουσα μια τεράστια έκρηξη, μια φρικτή έκρηξη και τότε πήγα στο παράθυρο και είδα ένα πελώριο σύννεφο μαύρου καπνού…είδα κόσμο να τρέχει. Σκέφτηκα ότι ίσως κάτι να συνέβη στις εγκαταστάσεις, ότι ένα από τα μηχανήματα χάλασε και εξερράγη”.

“Φοβάμαι. Δεν κοιμήθηκα όλη τη νύχτα”, λέει η 60χρονη αυτή δασκάλα του Γυμνασίου του χωριού, το οποίο απέχει περίπου έξι χιλιόμετρα από το σύνορο.

“Ελπίζω να ήταν ένας πύραυλος που εξοστρακίστηκε γιατί διαφορετικά είμαστε αβοήθητοι”, λέει η ίδια στο AFP καθ΄οδόν προς τη δουλειά της στο χωριό αυτό που αριθμεί μόλις μερικές εκατοντάδες ανθρώπους.

“Είμαι τρομοκρατημένη. Άνθρωποι που γνωρίζαμε πολύ καλά σκοτώθηκαν. Είναι πολύ μικρή κοινότητα”.

Σήμερα η Ρωσία κατηγόρησε την Ουκρανία για την φονική έκρηξη με το Βέλγιο να υποστηρίζει ότι προφανώς αυτή προκλήθηκε από τη χρήση ουκρανικών συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας για «να αντιμετωπισθούν ρωσικοί πύραυλοι».

Πολλοί ντόπιοι κράτησαν τα παιδιά τους στο σπίτι ενώ άλλοι εκτίμησαν τις ζημιές που προκλήθηκαν σε κτίρια του χωριού από την έκρηξη.

Έπειτα από μια ξάγρυπνη νύχτα, η διευθύντρια του σχολείου Εύα Μπίρα αποφάσισε να το κρατήσει κλειστό.

“Είπα στους γονείς ότι δεν βλέπω τον λόγο να κλείσω το σχολείο, αλλά δεν εμφανίστηκαν οι μαθητές. Φαίνεται ότι οι γονείς τα κράτησαν στο σπίτι εν μέσω της έντονης αστυνομικής παρουσίας, λέει στο Reuters.

Η ίδια βρισκόταν σε ένα άλλο σχολείο σε μια άλλη κοινότητα όταν σημειώθηκε η έκρηξη, αλλά ένας υπάλληλος που μένει περίπου 15 χιλιόμετρα από το συγκεκριμένο σχολείο την ενημέρωσε ότι από την έκρηξη σείστηκαν τα τζάμια.

Ένα από τα θύματα ήταν ο πατέρας ενός πρώην μαθητή του σχολείου και ο άλλος ήταν ο σύζυγος μιας καθαρίστριας του σχολείου, λέει η Μπίρα και εκφράζει ανησυχία για τον ψυχολογικό αντίκτυπο που θα έχει η…