Η έλλειψη ενότητας των ΗΠΑ θα μπορούσε επίσης να αποδυναμώσει την ευρύτερη υποστήριξη των ΗΠΑ προς το ΝΑΤΟ μεσοπρόθεσμα

Μπορεί το αποτέλεσμα των ενδιάμεσων εκλογών στις ΗΠΑ να επηρεάσει τις σχέσεις Ουάσιγκτον – Μόσχας; Μπορεί να φέρει ανατροπές στην πολιτική των ΗΠΑ στην Ουκρανία; Το αποτέλεσμα μπορεί να επιβάλει αλλαγή πολιτικής στον πρόεδρο Μπάιντεν; Και τελικά τι θα σήμαινε μία ενδεχόμενη αλλαγή στάσης για το ΝΑΤΟ, αλλά και για τα μηνύματα σε σχέση με τις πολιτικές αναθεωρητισμού; Ο Alexander Cooley, Καθηγητής  Πολιτικής Επιστήμης στο Barnard College του Πανεπιστημίου Κολούμπια απαντά στα ερωτήματα που γεννούν οι αμερικανικές εκλογές και ενδεχόμενη αλλαγή στις ισορροπίες.

«Η Ουκρανία και οι υποστηρικτές της εξέφρασαν ανησυχία όταν ο σημερινός ηγέτης της Ρεπουμπλικανικής μειοψηφίας Kevin McCarthy είπε δημόσια ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες υπό την ηγεσία των Ρεπουμπλικανών δεν θα «έδιναν λευκή επιταγή στην Ουκρανία». Έκτοτε, μια δημοσκόπηση έδειξε ότι η υποστήριξη των Ρεπουμπλικανών για την Ουκρανία έχει μειωθεί δραματικά, με το 48% να λέει ότι οι ΗΠΑ κάνουν «πάρα πολλά» για να βοηθήσουν την Ουκρανία, μία σημαντική αύξηση από το μόλις 6% σε παρόμοια δημοσκόπηση τον περασμένο Μάρτιο (Republican Opposition to Helping Ukraine Grows, WSJ Poll Finds)» αναφέρει ο Cooley.

Απίθανο να επηρεαστεί η πολιτική Μπάιντεν αλλά…

Σημειώνει δε ότι «η αντίθεση των Ρεπουμπλικανών στον πόλεμο, ειδικά εάν αλλάξει η ηγεσία του Κογκρέσου, είναι πιθανό να επικεντρωθεί σε δύο θέματα: πρώτον, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν την πολυτέλεια να συνεχίσουν να υποστηρίζουν το Κίεβο δεδομένων των εσωτερικών οικονομικών προτεραιοτήτων, όπως ο υψηλός πληθωρισμός. Και δεύτερον, τα επιχειρήματα σχετικά με τους κινδύνους των ρίσκων κλιμάκωσης, ειδικά καθώς τα πιο προηγμένα όπλα, όπως το πυροβολικό μεγαλύτερης εμβέλειας, φαίνεται να επηρεάζουν τις ρωσικές δυνάμεις».

Ο ίδιος ωστόσο πιστεύει ότι «είναι απίθανο αυτό να επηρεάσει πραγματικά την πολιτική της κυβέρνησης Μπάιντεν, τουλάχιστον όχι για το επόμενο οικονομικό έτος. Ωστόσο, μπορεί να δυσχεράνει τον προϋπολογισμό των πραγματικών κονδυλίων ανασυγκρότησης στο επίπεδο που χρειάζεται ή ζητά το Κίεβο».

Λιγότερο διατεθειμένο να βοηθήσει την Ουκρανία το σύστημα Τραμπ

Απαντώντας σε…