Πιο αργά φτάνει η ώρα του bypass, με μεγαλύτερη συννοσηρότητα, όμως χωρίς αύξηση της θνησιμότητας, δείχνει μελέτη από 14.000 ασθενείς με δεδομένα 23 ετών από το νοσοκομείο Υγεία

Αυξάνεται η ηλικία των ασθενών που χρειάζονται bypass με την πάροδο του χρόνου, ανεβαίνοντας από τα 64 στα 68. Μαζί με την αύξηση της ηλικίας όμως, αυξάνεται και η συννοσηρότητα, με την υπέρταση να έχει τα πρωτεία και να ακολουθούν με διαφορά ο διαβήτης και η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια.

Όμως, παρά την επιδείνωση του προφίλ των ασθενών εξαιτίας των αυξανόμενων συννοσηροτήτων, ευτυχώς, η περιεγχηρητική θνησιμότητα δεν μεταβλήθηκε. Ο λόγος, είναι ότι αυξάνεται και η χρήση των αρτηριακών μοσχευμάτων από μαστικές και κερκιδικές αρτηρίες.

Τα δεδομένα αυτά προκύπτουν από τη μεγαλύτερη μελέτη για επεμβάσεις bypass που έχει πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα στην Ελλάδα και μια από τις μεγαλύτερες μελέτες διεθνώς, η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας και παρουσιάστηκε στο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας στη Βαρκελώνη με τίτλο: «Changes in the Risk Profile and Outcomes of Patients Undergoing Isolated Coronary Artery pass Grafting: A 23-Year Analysis of Over 14000 Patients».

Στη μελέτη καταγράφηκαν συνολικά 14.235 επεμβάσεις bypass που διενεργήθηκαν από το 1997 έως το 2019 στο νοσοκομείο Υγεία, από όλες τις καρδιοχειρουργικές ομάδες του νοσοκομείου. Τα δεδομένα αντλήθηκαν από τη βάση δεδομένων που διατηρεί η Καρδιοχειρουργική Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου, η οποία δημιουργήθηκε από τον Εντατικολόγο, Διευθυντή της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του Υγεία Χαράλαμπο Πασκαλή.

Οι συγγραφείς της μελέτης, αναπληρωτής διευθυντής της Β’ Καρδιοχειρουργικής Κλινικής και αναπληρωτής διευθυντής του Τμήματος Διαδερμικών Βαλβίδων του Υγεία Γρηγόρης Παττακός και οι καθηγητές Καρδιοχειρουργικής στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων Σταύρος Συμινελάκης, Χαράλαμπος Πασκαλής και Ιωάννης Γουδέβενος, ανέλυσαν στο πλαίσιο της έρευνας πολλές παράμετρους, όπως το κλινικό προφίλ των ασθενών, τις συννοσηρότητες που παρουσιάζουν, καθώς και βραχυπρόθεσμες επιπλοκές των επεμβάσεων αυτών και πώς αυτές μεταβάλλονται στην πάροδο του χρόνου.

Σύμφωνα με τη μελέτη:

  • Oι 14.235 ασθενείς υποβλήθηκαν σε μπαϊπάς εξαιτίας…