Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ρίσι Σούνακ υποσχέθηκε να συζητήσει με τις αρχές στο Κάιρο για την υπόθεση του γνωστού πολιτικού κρατούμενου στην Αίγυπτο, Αλάα Αμπντελ Φάταχ, ο οποίος μετά από απεργία πείνας επτά μηνών ξεκίνησε και απεργία δίψας.

Ο βρετανοαιγύπτιος πολιτικός κρατούμενος Αλάα Αμπντελ Φάταχ (στη φωτογραφία αρχείου του Nariman El-Mofty/AP, επάνω, με την αδελφή του Σανάα Σάιφ), σε απεργία πείνας επί επτά μήνες, άρχισε επίσης χθες Κυριακή απεργία δίψας, ανακοίνωσε η αδελφή του, ενώ ο βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ έκανε γνωστό πως θέλει να επωφεληθεί από την έναρξη της COP27 στην Αίγυπτο για να συζητήσει την υπόθεσή του με τις αρχές στο Κάιρο.

«Δεν απομένει πλέον πολύς χρόνος»

«Ας είμαστε πολύ σαφείς. Δεν απομένει πλέον πολύς χρόνος, στην καλύτερη περίπτωση μένουν 72 ώρες, για να αφεθεί ελεύθερος ο Αλάα Αμπντελ Φάταχ. Εάν (οι αιγυπτιακές αρχές) δεν το κάνουν, ο θάνατός του θα βρίσκεται σε όλες τις συζητήσεις στην COP27», προειδοποίησε χθες Κυριακή η Ανιές Καλαμάρ, η γενική γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας, στο Κάιρο.

Δείτε ακόμα – COP27: Χωρίς νέες δεσμεύσεις για το κλίμα είμαστε καταδικασμένοι, προειδοποιεί ο ΟΗΕ

Πεντακόσια χιλιόμετρα νοτιοανατολικά, η Αίγυπτος άρχισε να υποδέχεται χθες και θα φιλοξενήσει ως τη 18η Νοεμβρίου τους δεκάδες χιλιάδες συμμετέχοντες στην εικοστή έβδομη διάσκεψη των μερών της σύμβασης-πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή (COP27) στο Σαρμ ελ Σέιχ.

Ανάμεσά τους, ο κ. Σούνακ πρέπει να «κατανοήσει» πόσο «επείγον» είναι το θέμα: «μετά την COP27, θα είναι πολύ αργά», τόνισε χθες Κυριακή σε δελτίο Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα η Σανάα Σάιφ, αδελφή του Αλάα Αμπντελ Φάταχ, εμβληματικής μορφής της «επανάστασης» του 2011 στην Αίγυπτο, που έχει πάρει επίσης τη βρετανική υπηκοότητα.

Σε επιστολή του στη Σανάα Σάιφ, ο κ. Σούνακ τη διαβεβαίωσε ότι η υπόθεση του Αλάα Αμπντελ Φάταχ «παραμένει προτεραιότητα για τη βρετανική κυβέρνηση», καθώς πρόκειται για «υπερασπιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και βρετανό υπήκοο».

«Δεσμευμένοι για την επίλυση»

«Η συμμετοχή του Ηνωμένου Βασιλείου στην COP27 προσφέρει νέα ευκαιρία να θέσουμε το ζήτημα της υπόθεσης του αδελφού σας στις αιγυπτιακές αρχές», συνέχισε και τη διαβεβαίωσε πως «είμαστε απόλυτα…