Σε ένα πολύ σημαντικό πάνελ στο συνέδριο του Economist ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, και ο CEO της Capital Product Partners L.P. Γεράσιμος Καλογηράτος συζήτησαν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη σήμερα

Με μια πολύ ενδιαφέρουσα και σημαντική συζήτηση ξεκίνησε, την Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου το 2ο Economist Thessaloniki Metropolitan Summit που διοργανώνεται από τον Economist σε συνεργασία με το ThePowerGame.gr.

Μια συζήτηση για τις προκλήσεις με τις οποίες αναμετριέται η Ευρώπη στο νέο τοπίο που διαμορφώνεται ύστερα από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, την ενεργειακή κρίση, αλλά και – πιο κοντά στην περιοχή μας – τη νέα πρωτοφανή επιθετικότητα της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα και την Κυπριακή Δημοκρατία.

Συνομιλητές ήταν ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, o πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και ο CEO της Capital Product Partners Γεράσιμος Καλογηράτος.

Ο Νίκος Δένδιας υπογράμμισε τη σταθερή σημασία της συμμαχίας της Ελλάδας με τη Γαλλία, σε όλη τη διάρκεια της νεώτερης ιστορίας και έστειλε αποφασιστικό μήνυμα στην Τουρκία υπογραμμίζοντας ότι «η πατρίδα μας, ο λαός, η κοινωνία μας δεν πτοείται από τις απειλές αυτές. Η πατρίδα μας, ο λαός και η κοινωνία μας απορρίπτουν τις απειλές αυτές και καλούμε τους συμμάχους, τους φίλους μας, και τα μέλη της ευρωπαϊκής μας οικογένειας να κατανοήσουν το μέγεθος της πρόκλησης, το οποίο αντιμετωπίζει η πατρίδα μας.»

Ο Φρανσουά Ολάντ αναφέρθηκε στους μεγάλους κινδύνους που αντιμετωπίζει η Ευρώπη στη συγκυρία του πολέμου στην Ουκρανία, που έχουν να κάνουν με το ότι κάποιες χώρες, όπως η Ουγγαρία, συζητούν την άρση των κυρώσεων, με την κόπωση στις κοινωνίες και με το μεγάλο οικονομικό και κοινωνικό κόστος, αλλά και τις τρεις προκλήσεις που είναι η ενεργειακή κρίση και η αναγκαία απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο, η αντιμετώπιση του μεγάλου κόστους που έχουν οι πολιτικές που αναλαμβάνουν τα κράτη και η ανάγκη να ενισχυθεί η άμυνα της Ευρώπης.

Παράλληλα, τόνισε την ανάγκη που έχει να ηττηθεί ο Πούτιν και όχι απλώς να «παγώσουν» τα πράγματα στη σημερινή κατάσταση. Επιπλέον, υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξει μια αποφασιστική απάντηση στην Τουρκία και την κλιμακούμενη επιθετικότητά της απέναντι στην Ελλάδα.

Ο…