Ένα ξέσπασμα της αφρικανικής πανώλης θα οδηγήσει στη σφαγή μεγάλου αριθμού χοίρων

Για τρίτη συνεχή χρονιά παρατείνεται η εκστρατεία της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) «Σταματήστε την αφρικανική πανώλη των χοίρων».

Η εξάπλωση της αφρικανικής πανώλης των χοίρων στις ευρωπαϊκές χώρες αποτελεί σημαντική απειλή για τους χοίρους, καθώς και για τους κτηνοτρόφους, οι οποίοι έρχονται αντιμέτωποι με την απώλεια του εισοδήματός τους. Επί του παρόντος δεν υπάρχουν εγκεκριμένα εμβόλια για την αφρικανική πανώλη των χοίρων στην Ευρώπη, επομένως ένα ξέσπασμα μπορεί να απαιτήσει τη σφαγή μεγάλου αριθμού χοίρων που εκτρέφονται στις πληγείσες περιοχές.

Διαβάστε επίσης: Αφρικανική πανώλη των χοίρων: Επενδύσεις πρόληψης του νοσήματος – Ποιες ενισχύονται

Στην εκστρατεία συμμετέχουν 18 χώρες, ανάμεσά τους και η Ελλάδα: Αλβανία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία, Κροατία, Τσεχία, Εσθονία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Κοσσυφοπέδιο, Λετονία, Λιθουανία, Μαυροβούνιο, Βόρεια Μακεδονία, Πολωνία, Ρουμανία, Σερβία, Σλοβακία, Σλοβενία.

«Η εξάπλωση της αφρικανικής πανώλης των χοίρων συνεχίζεται με ανησυχητικό ρυθμό, με πρόσφατα κρούσματα στην Ιταλία και δύο σποραδικά κρούσματα στη Γερμανία, κοντά στα σύνορα της Γαλλίας και της Ολλανδίας αντίστοιχα. Η αφρικανική πανώλη των χοίρων δεν περιορίζεται στον αγριόχοιρο στην Ανατολική και Κεντρική Ευρώπη. Είναι ένα παγκόσμιο ζήτημα που αποτελεί σημαντική απειλή για τους χοίρους, τους αγρότες και τη βιομηχανία χοιρινού κρέατος και πρέπει να αντιμετωπιστεί από όλους μας μαζί», δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής της EFSA, Bernhard U.

«Καθαρές» η Τσεχία και το Βέλγιο

«Η ενδυνάμωση των ενδιαφερομένων και των οικονομικών παραγόντων μέσω της ενημέρωσης είναι υψίστης σημασίας για να σταματήσει η εξάπλωση της αφρικανικής πανώλης των χοίρων στην ήπειρο. Χάρη στις ισχυρές επιτόπιες ενέργειες, σε συνδυασμό με τις συνεχιζόμενες εκστρατείες ενημέρωσης, η ΕΕ κατάφερε να εξαλείψει την ΑΠΧ σε ορισμένες χώρες τα τελευταία χρόνια, συγκεκριμένα την Τσεχία και το Βέλγιο. Ωστόσο, δεν πρέπει να μειώσουμε την επιφυλακή μας καθώς αναφέρονται τακτικά νέα κρούσματα», δήλωσε ο διευθυντής ετοιμότητας της ΓΔ SANTE για την αντιμετώπιση κρίσεων στα τρόφιμα, τα ζώα και…