Για ιστορική στιγμή μίλησε ο Πασκάλ Ντόναχιου

Για ιστορική στιγμή για το Eurogroup καθώς είναι η πρώτη φορά που συνεδριάζει εκτός Ευρώπης, έκανε λόγο ο Πασκάλ Ντόναχιου, μετά την άτυπη συνάντηση του συμβουλίου στην Ουάσιγκτον. Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε στην Ουάσιγκτον, στο περιθώριο της Ετήσιας Συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας, και επέτρεψε στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στην Αμερικανίδα ομόλογό τους να ανταλλάξουν απόψεις για τις υπερατλαντικές οικονομικές προοπτικές και κινδύνους.

«Σήμερα τα 27 μέλη του Eurogroup συναντήθηκαν με την Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν. Χαιρόμασταν επίσης που παρέστη η διευθύνουσα σύμβουλος του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα» τόνισε και πρόσθεσε ότι «αυτή η συνάντηση, ο διάλογος, η συζήτηση που κάναμε συμβολίζει όλα όσα πρεσβεύουμε σε αυτές τις στιγμές μεγάλης πρόκλησης για την αντιμετώπιση των κινδύνων».

Διαβάστε επίσης – Eurogroup: «Κλειδί» η μείωση της κατανάλωσης – Όχι σε οριζόντια μέτρα στήριξης

Η ημερήσια διάταξη

Ο πρόεδρος του Eurogroup είπε ότι στη συνεδρίαση ένα ήταν το θέμα στην ημερήσια διάταξη: διατλαντικές μακροοικονομικές προοπτικές και οι κίνδυνοι. Και είναι κατανοητό, υπογράμμισε, ότι αυτή η συζήτηση επικεντρώθηκε στις αντίστοιχες προοπτικές για τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη και τους τρέχοντες κινδύνους που εγκυμονεί ο πόλεμος στην Ουκρανία και η ενεργειακή κρίση.

«Αλλά το κυρίαρχο πολιτικό θέμα από τη συνάντηση και από όλους τους συντελεστές της συνάντησης ήταν η αξία της ενότητας, η ενότητα όλων των παρευρισκόμενων χωρών για την υπεράσπιση των αξιών που έχουν κοινά η Ευρώπη και η Αμερική» υπογράμμισε, αναφερόμενος στις «αξίες της ελευθερίας, της δημοκρατίας, του σεβασμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του σεβασμού της ισότητας και κυρίως του κράτους δικαίου».

Κοινές λύσεις

«Ως υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συνεργαζόμενοι με τον Υπουργό Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών, είμαστε ενωμένοι στον τρόπο με τον οποίο προστατεύουμε αυτές τις αξίες. Αυτό το κάνουμε μέσω της οικονομικής μας βοήθειας προς τον γενναίο λαό της Ουκρανίας που υπερασπίζεται αυτές τις αξίες μπροστά στην πιο φρικτή…