Ένδειξη ότι το κρατικό ρωσικό μονοπώλιο φυσικού αερίου δεν θα αυξήσει τις ροές ενόψει μιας πιθανής ενεργειακής κρίσης αυτό το φθινόπωρο

Οι δυτικές κυρώσεις κατάστησαν αδύνατη την παράδοση μια κρίσιμης τουρμπίνας για τις ρωσικές προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη, δήλωσε η Gazprom σε μια ένδειξη ότι το κρατικό ρωσικό μονοπώλιο φυσικού αερίου δεν θα αυξήσει τις ροές ενόψει μιας πιθανής ενεργειακής κρίσης αυτό το φθινόπωρο.

Η Ρωσία κατηγορεί τις κυρώσεις για την παρεμπόδιση της επιστροφής της τουρμπίνας που κατασκευάστηκε από τη Siemens από τις επισκευές στον Καναδά, η οποία, όπως ισχυρίζεται η Gazprom, την αναγκάζει να περιορίσει το φυσικό αέριο μέσω του αγωγού Nord Stream 1.

Διαβάστε επίσης: Η τουρμπίνα για τον Nord Stream 1 είναι έτοιμη για λειτουργία αρκεί να το θέλει η Ρωσία

H ρωσική απάντηση στον Όλαφ Σολτς

Η Gazprom μείωσε τις ροές φυσικού αερίου στο 60% της δυναμικότητας στα μέσα Ιουνίου και στη συνέχεια τις μείωσε περαιτέρω στο 20% την περασμένη εβδομάδα, καθώς η διαμάχη για την τουρμπίνα τραβούσε σε μάκρος. Iσχυρίστηκε ότι   οι κυρώσεις του Καναδά, του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ  «και η ασυμφωνία μεταξύ της παρούσας κατάστασης και των συμβατικών υποχρεώσεων της Siemens» σήμαιναν ότι η τουρμπίνα δεν μπορούσε να παραδοθεί.

Νωρίς σήμερα  Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς δήλωσε ότι «απολύτως τίποτα»  δεν εμπόδισε την εγκατάσταση της τουρμπίνας και κατηγόρησε τη Ρωσία για τις καθυστερήσεις στην παράδοσή της.

Η απάντηση από τη Μόσχα ήλθε από τον εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου, Ντμίτρι Πεσκόφ, ο οποίος είπε ότι η Ρωσία ήθελε εγγυήσεις ότι ο βρετανικός βραχίονας της Siemens δεν θα έκλεινε την τουρμπίνα εξ αποστάσεως και ότι ο Καναδάς θα επέστρεφε οποιεσδήποτε μελλοντικές τουρμπίνες που θα στέλνονταν εκεί για επισκευή.

Ο Πεσκόφ σημείωσε ότι ο Πούτιν είπε στον πρώην καγκελάριο της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ – ο οποίος απέρριψε την υποψηφιότητά του για μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Gazprom τον Μάιο – ότι η Ρωσία θα μπορούσε να ενεργοποιήσει τον νέο αγωγό Nord Stream 2 για την παροχή περισσότερου φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

«Ο Πούτιν δεν προσφέρθηκε να τον ενεργοποιήσει, ο Πούτιν είπε ότι είναι τεχνολογικά δυνατό», εξήγησε ο Πεσκόφ, σύμφωνα με το Interfax.

Ο Nord Stream 2 ολοκληρώθηκε το…