Ανησυχία για τις χώρες του νότου – Η Moody’s «βλέπει» λιγότερες πιθανότητες για τη χώρα μας να αντιμετωπίσει επίμονο πληθωρισμό

Αυξημένο κίνδυνο στασιμοπληθωρισμού αντιμετωπίζουν οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και ειδικότερα του νότου, με τη Ελλάδα και τη Ρουμανία να διαθέτουν τη μικρότερη ευελιξία για να αντιμετωπίσουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Θα εντείνει τις πιέσεις η διακοπή του ρωσικού αερίου

Όπως αναφέρει σε ανάλυσή της η Moody’s Investors Service η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει αυξήσει τον κίνδυνο στασιμοπληθωρισμού, ωστόσο ο βαθμός της έκθεσης ποικίλλει ανά χώρα.

Διαβάστε επίσης Οικονομία: Η Ευρώπη στη θηλιά του στασιμοπληθωρισμού

Ο αντιπρόεδρος της διεθνούς οίκου Χέικο Πέτερς, υπογράμμισε ότι η σύγκρουση έχει επιδεινώσει τα ζητήματα ζήτησης και προσφοράς και έχει ωθήσει τον «πληθωρισμό σε επίπεδα που δεν παρατηρήθηκαν στην ΕΕ από τα μέσα της δεκαετίας του 1980»

Προσθέτει μάλιστα, ότι το «η διακοπή των προμηθειών ρωσικού φυσικού αερίου πιθανότατα θα ενέτεινε αυτές τις πιέσεις».

Επικαλείται επίσης, μελέτες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής οι οποίες «υποδηλώνουν ότι μια περαιΤι τέρω επιτάχυνση του πληθωρισμού είναι πιθανή στο εγγύς μέλλον».

Πιστωτικός κίνδυνος

Η Moody’s τονίζει όταν αν και ό πληθωρισμός δεν είναι το βασικό σενάριό της για την ΕΕ, εν ετούτοις αν επιβεβαιωθεί θα είναι πιστωτικά αρνητικό για τις χώρες.
Ο διεθνής οίκος προβλέπει επί του παρόντος αύξηση του ΑΕΠ της ΕΕ κατά 2,5% το 2022 και 1,3% το 2023 και επιβράδυνση του πληθωρισμού σε 4,4% το 2023 από 6,8% το 2022.

Ως εκ τούτου, αναμένει υποτονική ανάπτυξη και πληθωρισμό υψηλότερο από τον μέσο όρο τα επόμενα δύο με τρία χρόνια, με καθοδικούς κινδύνους στο πλαίσιο, που σχετίζονται με τη στρατιωτική σύγκρουση στην Ουκρανία και τις επιπτώσεις της στην οικονομία.

Διαβάστε επίσης Στουρνάρας: Άνεμοι στασιμοπληθωρισμού πνέουν παντού

Το σενάριο του στασιμοπληθωρισμού

Επισημαίνει επίσης, ότι ένα πιθανό σενάριο στασιμοπληθωρισμού είναι για μια πολυετή περίοδο κατά την οποία ο πληθωρισμός παραμένει σημαντικά υψηλότερος από ό,τι τις τελευταίες δεκαετίες, ενώ η αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ παραμένει σημαντικά χαμηλότερη, στο μηδέν ή κοντά στο μηδέν.

«Για να εισέλθουμε σε ένα σενάριο στασιμότητας στην ΕΕ, η δυναμική των τιμών θα…