Ο πιστωτικός κίνδυνος – Ποιες χώρες κινδυνεύουν περισσότερο – Τι αναφέρει έκθεση της Moody΄s

Η απόφαση της Ρωσίας να μειώσει το φυσικό αέριο που παρέχεται μέσω του αγωγού Nord Stream 1 στο 20% περίπου της χωρητικότητας, που ανακοινώθηκε στις 25 Ιουλίου, αυξάνει τον κίνδυνο πλήρους διακοπής της προσφοράς, ανέφερε σε έκθεσή της η Moody’s Investors Service. Μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών, η Αυστρία, η Τσεχική Δημοκρατία, η Γερμανία, η Ουγγαρία, η Ιταλία και η Σλοβακία είναι οι πιο εκτεθειμένες σε διακοπή της παροχής ρωσικού φυσικού αερίου.

«Ο πιστωτικός αντίκτυπος είτε μερικής είτε πλήρους διακοπής της παροχής ενέργειας από τη Ρωσία θα ποικίλλει ανά τομέα και εκδότη», δήλωσε ο Kelvin Dalrymple, Αντιπρόεδρος της Moody’s. «Έχουμε αναθεωρήσει προς τα κάτω τις βασικές μας μακροοικονομικές προβλέψεις για αρκετές οικονομίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να ενσωματωθούν οι κίνδυνοι διακύμανσης της προσφοράς, καθώς και οι πρόσφατες τάσεις ανάπτυξης, πολιτικής και επιτοκίων».

  • Διαβάστε επίσης: Politico: Η Ευρώπη στρέφεται σε «ματωμένο πετρέλαιο»

Πιστωτικός αντίκτυπος

Ο πιστωτικός αντίκτυπος του σοκ στον ενεργειακό εφοδιασμό θα εξαρτηθεί εν μέρει από την ευρύτερη ανθεκτικότητα του κράτους να αντέχει σε κραδασμούς.

Σύμφωνα με τη Moody’s αυτό περιλαμβάνει παράγοντες όπως η διαφοροποίηση και η προσαρμοστικότητα της οικονομίας της χώρας, η ικανότητα των εθνικών και ευρωπαϊκών θεσμών να εφαρμόσουν μια αποτελεσματική πολιτική απάντηση για τον μετριασμό των επιπτώσεων του σοκ, καθώς και τη δημοσιονομική ικανότητα του κράτους να αντιμετωπίσει αυτές τις επιπτώσεις. Για παράδειγμα, η Γερμανία έχει πιο ανθεκτικό πιστωτικό προφίλ από άλλες ευρωπαϊκές χώρες που εξαρτώνται από το ρωσικό φυσικό αέριο, ενώ οι χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης και η Ιταλία έχουν λιγότερη οικονομική ανθεκτικότητα.

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες με έκθεση σε επηρεαζόμενες χώρες ή εταιρείες θα δουν την ποιότητα των περιουσιακών τους στοιχείων να αποδυναμώνεται με την αύξηση των απομειώσεων δανείων. Ωστόσο, δεδομένων των πολύπλοκων διασυνοριακών βιομηχανικών διασυνδέσεων, αυτή η κρίση θα μπορούσε να οδηγήσει σε επιρροές στην πιστωτική ποιότητα στα γειτονικά τραπεζικά συστήματα. «Ωστόσο, αναμένουμε…